Lokale netwerken rondom ouderenzorg kunnen bij het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) subsidie aanvragen om zich verder te ontwikkelen. Bij een van deze subsidies (de uitwerkingssubsidie) hebben wij ervoor gekozen om actieonderzoek in te zetten. Programmamanager Vicky de Boer en programmasecretaris Madelon Bax vertellen in een vlog wat actieonderzoek is en hoe dit werkt. Verder vindt u in deze handreiking meer informatie, concrete voorbeelden en een overzicht van actieonderzoekers.

Vicky en Madelon over actieonderzoek

Binnen het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) ondersteunen wij lokale netwerken van (zorg)professionals die samenhangende ouderenzorg bieden en die zich verder willen ontwikkelen. Hier zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor. Een daarvan is de uitwerkingssubsidie voor lokale netwerken. Met deze uitwerkingssubsidie kunt met uw netwerk actieonderzoek gaan doen. Deze subsidiemogelijkheid komt later dit jaar nog een keer beschikbaar.

Waarom actieonderzoek?

Bij deze subsidie hebben wij ervoor gekozen actieonderzoek in te zetten. Uw netwerk gaat - samen met een actieonderzoeker - aan de slag om in de praktijk verbeteringen te realiseren die zich richten op een aantal inhoudelijke onderwerpen. Door uw netwerk te onderzoeken, leert uw netwerk veel over wat er goed gaat, wat er beter kan en waarom dit zo is.

Een actieonderzoeker helpt u ook om de beschikbare kennis uit andere netwerken toe te passen in uw eigen netwerk. Met de hulp van een actieonderzoeker kunt u de kwaliteit van uw aanbod en werk verhogen. De actieonderzoeker begeleidt uw netwerk namelijk bij het ontwikkelen, kiezen en inzetten van de passende methodieken en interventies. Tot slot kunt u met actieonderzoek alle kennis en ervaringen die uw netwerk heeft opgedaan, delen met andere lokale netwerken van professionals.

Wat is actieonderzoek precies? Hieronder vertellen een aantal actieonderzoekers over hun werk en hun aanpak. Ook vindt u hier een korte theoretische onderbouwing van actieonderzoek.

Wat is actieonderzoek?

Is deze subsidie ook voor mijn netwerk? Om u een idee te geven waarvoor u de uitwerkingssubsidie kunt gebruiken, hieronder drie voorbeelden uit de praktijk.

Bekijk de voorbeelden

Hoe vind ik een actieonderzoeker? Wij helpen u graag bij het vinden van een actieonderzoeker. Hier vertellen wij hoe u een actieonderzoeker vindt met wie u een subsidieaanvraag kunt opstellen.

Vind een actieonderzoeker

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Colofon Tekst en afbeeldingen: programmateam Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) 

Gerelateerd

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website