Vanwege het coronavirus kunnen veel ouderen geen bezoek meer ontvangen. Hoe houd je, ondanks dat, toch contact? Technologie kan een uitkomst bieden. In dit artikel lichten we een aantal ICT-oplossingen uit het programma Active & Assisted Living uit.
Iedereen wordt getroffen door de coronacrisis, maar ouderen zijn nog eens extra kwetsbaar. Om hen te beschermen worden er speciale maatregelen getroffen. Er is een bezoekverbod in verpleeghuizen, activiteiten worden afgelast en supermarkten richten speciale boodschappenuurtjes in voor ouderen. Bovendien adviseert het RIVM om fysiek contact met (kwetsbare) senioren zo veel mogelijk te beperken. Dat alles om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.
Het verminderen van sociaal contact mag dan helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, tegelijkertijd werkt het eenzaamheid wel in de hand. Veel ouderen missen namelijk hun sociale contacten en de activiteiten waar ze normaal gesproken naartoe gaan.
Contact met elkaar houden is extra belangrijk om het ‘eenzaamheidsvirus’ tegen te gaan. Maar hoe doe je dat als je niet bij iemand op bezoek kunt gaan? Technologie kan daar een handje bij helpen. Verschillende ICT-oplossingen, die mede zijn ontwikkeld binnen het programma Active & Assisted Living (AAL), bieden de mogelijkheid om contact op afstand mogelijk te maken. In dit artikel lichten wij er een paar uit.
Zeven organisaties uit 3 landen, waaronder Nederland, onderzochten hoe ouderen met weinig of geen digitale vaardigheden toch digitaal contact kunnen hebben met vrienden en familie. Dat onderzoek leverde de YoooMFamilyapp op.
Senioren kunnen met behulp van de YoooMFamilyapp heel eenvoudig beeldbellen, foto’s maken en versturen. De app is zo ontworpen dat het homescherm van een telefoon of tablet kan wordt overschreven, zodat ouderen niet meer kunnen ‘verdwalen’ op hun telefoon of tablet.
Een groep 70 plussers heeft de app getest met hun familieleden. ‘Ouderen vonden het plezierig om via de app op tablet of mobiel even een praatje te maken met iemand of een spelletje te doen,' vertelt Greet Kamminga, die betrokken is bij het project. Door het gebruik van de app kregen ouderen meer mogelijkheden om met familieleden of vrienden te communiceren. 'Toen we in gesprek waren, bleek dat iedereen wel familie in het buitenland had’, vertelt Kamminga. ‘Ze onderhouden normaal gesproken contact door af en toe te telefoneren en brieven te schrijven. Soms gaat het contact verloren als ouderen kwetsbaarder worden. Voor de ouderen die de app op de tablet gebruikten, was het een hele ontdekking dat het contact ook zo onderhouden kan worden.'
De YoooMFamilyapp is beschikbaar voor Android en is te downloaden in de Google Play Store. Naast de app heeft YoooM ook een standaard met een speciale lens ontwikkeld. Met deze lens zie je de ruimte om de beller heen. Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar www.yooom.nl. De YoooMFamilyapp is ontwikkeld binnen het AAL-project Kith&Kin.
Door de coronacrisis dreigen veel ouderen en kwetsbare mensen geïsoleerd te raken. Virtuele assistent Anne kan ervoor zorgen dat zij en hun dierbaren via beeldbellen in contact kunnen blijven op afstand. Op een simpele manier waar iedereen zonder computer en enige computerkennis mee kan werken.
De tablet kan bij wijze van spreken ‘onder de deur worden geschoven’ en via een paar simpele stappen kan er mee worden gewerkt. Een instructiefilmpje toont hoe je Anne in het stopcontact en ‘aan’ doet en de rest gaat vanzelf. De naasten geven aan de mensen achter Anne contactgegevens door voor beeldbellen en die regelen dat Anne het mogelijk maakt om in contact te komen via een heel heldere beeldverbinding.
Via een beveiligde website kunnen de naasten ook teksten in Anne invoegen die zij zal uitspreken en regelen dat de medicatie niet wordt vergeten. Ook dit is heel gemakkelijk en wordt stap voor stap aan de mantelzorgers uitgelegd.
Anne is een bestaand systeem dat veel meer mogelijkheden biedt, maar in deze tijd waarin isolatie dreigt wordt Anne in een ‘light’ versie tegen kostprijs aangeboden. Hiervoor ontvangt u een tablet en 3 maanden lang de aangepaste versie van virtuele assistent Anne.
Meer weten over Anne? Ga dan naar www.anne4care.nl. Anne is ontwikkeld binnen het AAL-project Dalia.
Voor ouderen die geen digitale ervaring hebben, maar wel graag deel uit willen maken van de digitale wereld is een speciale tablet ontwikkeld: de Compaan. Een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven of beeldbellen? Met de Compaan kan dat op een eenvoudige manier.
Compaan is er in twee varianten: de Compacte Compaan, voor ouderen die wat meer digitaal vaardig zijn, en de Klassieke Compaan, voor senioren die weinig of geen ervaring hebben met de digitale wereld. Met de Compaan kunnen zij surfen op het internet, beeldbellen of samen met vrienden en familie online spelletjes spelen.
Voor mantelzorgers biedt de Compaan faciliteiten die zorg op afstand nog makkelijker maken. Via Compaan kan ingevoerd worden wanneer medicijnen moeten worden opgenomen. En met de ‘check-in’ kan je op afstand in de gaten houden of het goed gaat met een oudere.
Familie en vrienden communiceren met de Compaan via het Compaan Portaal, een versleutelde internetpagina bereikbaar vanaf uw eigen tablet, computer of via de Compaan Portaal App op uw smartphone.
De Klassieke en Compacte Compaan zijn te verkrijgen via www.uwcompaan.nl. Uw Compaan is onderdeel van het AAL-project Resilien-T. Meer informatie over dit project vindt u op de ZonMw-website.
© ZonMw 2020