Betere zorg voor kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen

In elke gemeente wonen kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen. Zij hebben vaak problemen op meerdere levensgebieden. De Academische Werkplaats Risicojeugd, één van de werkplaatsen jeugd die ZonMw financiert, speelt een centrale rol bij het genereren van specialistische kennis om deze jongeren te helpen.

Specialistische kennis binnen een gemeente veelal niet beschikbaar


Om de kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen te kunnen helpen is specialistische kennis nodig.  Voorbeelden van deze problemen zijn: gezinsproblemen, middelengebruik, schooluitval, schulden en contact met politie en justitie. Deze specialistische kennis is binnen een gemeente veelal niet beschikbaar.  De Academische Werkplaats Risicojeugd is één van de werkplaatsen jeugd die ZonMw financiert en speelt een centrale rol om specialistische kennis te genereren om deze jongeren te helpen. 

Praktijkgestuurd onderzoek voor betere zorg aan risicojongeren

Binnen de Academische Werkplaats Risicojeugd (AWRJ) vindt praktijkgestuurd onderzoek plaats om jongeren die het risico lopen om (opnieuw) in de criminaliteit te belanden, een gunstiger toekomstperspectief te bieden.

Op 20 juni 2019 presenteerde de Academische Werkplaats Risicojeugd tijdens een site-visit de resultaten van een aantal projecten. Deze publicatie is een impressie van deze bijeenkomst en bevat interviews met de sprekers.

Reacties van aanwezigen

Nino Hensen
1 / 4

De beweging naar de Kleinschalige Voorzieningen en Gezinsgezicht werken is de meest waardevolle opbrengst van de Academische Werkplaats Risicojeugd. Jongeren en kinderen hoor je niet op te sluiten. Daar worden ze niet beter van. Ik ben pas crimineel geworden in de jeugdgevangenis.

Nino Hensen
Ervaringsdeskundige en jeugdhulpverlener

2 / 4

Inhoudelijke projecten zijn natuurlijk belangrijk, maar we vinden vanuit het ministerie van VWS een werkplaats pas zinvol en geslaagd als er een uitwisseling plaatsvindt tussen alle betrokken partners. Bij de Academische Werkplaats Risicojeugd zie je die ontmoeting tussen praktijk, beleid en kennis mooi naar voren komen. Daarin ligt dan ook de grootste waarde. 

Jan van der Burg
Beleidsadviseur Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
 

Lieke van Domburgh
3 / 4

Specialistische integrale zorg voor risicojeugd is een nichemarkt; gelukkig gaat het om een hele kleine groep jongeren. Ik werk voor een van de grootste zorginstellingen van Nederland, maar ook wij hebben niet alle kennis in huis. We hebben landelijke samenwerking nodig om onze zorg voor deze kwetsbare groep te verbeteren. De Academische Werkplaats Risicojeugd heeft door landelijk samen te werken een enorme set aan data vergaard, die bijvoorbeeld inzicht geeft in Gezinsgericht werken. Door het netwerk dat de werkplaats biedt, kan die kennis versneld worden ontwikkeld en toegepast in de praktijk. 
 
Lieke van Domburgh
Directeur Kwaliteit van Zorg en Innovatie Pluryn Intermetzo 
Senior onderzoeker afd. Kinder- en Jeugdpsychiatrie VUmc
 

Pieternel Boereboom
4 / 4

Als gemeente Utrecht willen we er ook zijn voor jongeren die worstelen met ingewikkelde problematiek. Het is daarom waardevol voor gemeenten dat er onderzoek gedaan wordt naar kenmerken van deze jongeren en naar de best werkzame elementen voor behandeling. Het is daarbij belangrijk dat deze expertise vanuit de Academische Werkplaats Risicojeugd actief naar de regio’s wordt gebracht en goed aansluit bij lokale, regionale en bovenregionale vraagstukken. Om dit te realiseren is het belangrijk dat praktijk, beleid en onderzoek evenwaardige partners zijn. En de doelstellingen van al deze partners aan de voorkant goed worden gedefinieerd. Zo kunnen alle partijen bijdragen en profiteren van de resultaten van de werkplaats.

Pieternel Boereboom 
Senior beleidsadviseur/projectleider gemeente Utrecht