De Medische Inspirator prijs heeft in haar vijfjarig bestaan op een creatieve manier bijgedragen aan een betere gezondheid in Nederland. De kandidaten streden met een video in een publiekscampagne om de prijzen. Deze bijzondere manier van financieren zorgde voor tal van positieve bijeffecten.

Lang niet alle effecten van de prijs zijn te meten, maar bij de verkiezing van de winnaar gaat het toch om harde cijfers. De activiteit op social media is een goede indicator voor de betrokkenheid van achterban bij elk project.

Bekijk de verschillende acties die werden uitgevoerd

Véronique Timmerhuis: 'Patiënten en onderzoekers trekken samen op in zoektocht naar juiste oplossing om zo patiënten te helpen. Geweldig en ook noodzakelijk om samen tot medische innovaties te komen. Dát is waar deze prijs de spotlight op zet.'

Aansluiting op het beleidsplan van ZonMw en missies VWS

Rouming Hu is sinds 2018 verantwoordelijk voor de Medische Inspirator prijs en zet zich in om samenwerking tussen patiënt(vertegenwoordiger) en onderzoeker, zorgverlener en bedrijf, te stimuleren.

Lees het interview met programmamanager Rouming Hu

Uitgelichte projecten

Partner in balans

Jenny en Jacques Tillie waren hoofdpersonen in de video van het project Partner in Balans, de winnaar van 2017. Meneer Tillie leed aan de ziekte van Alzheimer, mevrouw Tillie was zijn mantelzorger. Zij gunden de kijker een intieme blik in hun leven.

Lees het interview met mevrouw Tillie-Hecker

IV Wear

In 2017 wonnen drie Groningse studenten met hun idee voor een draagbaar infuus de derde prijs. Inmiddels heeft hun bedrijf Ivy Medical zes medewerkers. CEO Melcher Frankema vertelt.

Lees het interview met Melcher Frankema

ReceptIVFity

Onderzoeker Rivka Koedooder was onderdeel van het team dat in 2016 de tweede prijs, vijftigduizend euro, won voor hun ReceptIVFity-test bij IVF (in-vitro fertilisatie, oftewel reageerbuisbevruchting). Met het geld konden ze verder met hun onderzoek. Rivka vertelt wat er sindsdien is gebeurd.

Lees het interview met Rivka Koedooder

Long app Monitair

Met het idee voor een ‘slimme app voor adem’ won het team van de Radboud Universiteit in 2017 de tweede prijs: € 50.000. Met de ‘Monitair app ’ kunnen longpatiënten zelf monitoren of ze een verhoogde kans lopen op een longaanval. Erik Bischoff, huisarts en onderzoeker, over de effecten van de prijs.

Lees het interview met Erik Bischoff

De projecten van de afgelopen 5 jaar

€ 130.000 extra van de Rotary

Een ‘nieuw’ middenrif

Leden van de Rotary Ridderkerk zagen het filmpje en waren flink onder de indruk. In drie jaar tijd zamelden ze € 130.000 in voor het onderzoek.

Bekijk de film

Video maakt indruk bij Maag Lever Darm Stichting

Snelle diagnose bloedvergiftiging bij darmfalen patienten

Bij de aanvraag voor een subsidie bij de Maag Lever Darm Stichting maakte de video en de betrokkenheid van patiënten veel indruk. Het project kreeg € 150.000 voor vervolgonderzoek.

Bekijk de film

Test gewaardeerd door patiënten en artsen

Test voor optimaal moment In Vitro Fertilisatie

De test wordt in enkele ziekenhuizen aangeboden. Patiënten én artsen zien de meerwaarde van het bepalen van het optimale moment van IVF. Hopelijk wordt de test in de toekomst vergoed vanuit de basisverzekering.

Bekijk de film

App gevalideerd door National eHealth Living Lab

MonitAir, een app voor adem

Het National eHealth Living Lab (NeLL) onderzoekt gezondheidsapps op effectiviteit, bruikbaarheid en het betrekken van de eindgebruiker. De MonitAir app kreeg al snel een positieve beoordeling.

Bekijk de film

Extra belangrijk in tijden van corona

Mantelzorgers van mensen met dementie gesteund door cursus

Tijdens de coronacrisis is de cursus in opdracht van de ZonMw en Alzheimer Nederland versneld opgeschaald. Zo konden mantelzorgers die het in deze periode extra moeilijk hadden, extra ondersteund worden.

Bekijk de film

Inspirator-video als patiëntenvoorlichting

Zenuwstimulatie tegen broekplassen bij kinderen

Kinderen die de behandeling gaan krijgen bekijken de video, samen met hun ouders. Zo wordt de behandeling duidelijk uitgelegd en daardoor minder eng.

Bekijk de film

Onderzoekers ontmoeten prinses Beatrix

Draagbaar infuus

De prijs zet projecten op de kaart. De onderzoekers mochten het infuus presenteren aan prinses Beatrix, tijdens een bijeenkomst bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Bekijk de film

Patiëntenparticipatie op en top!

Onderzoek naar lange termijneffecten van Lyme

Drie lyme-patiënten aan het werk als onderzoeker binnen het project.

 

Bekijk de film

Hoofdrolspeler bij omroep MAX

Vriendschapscursus tegen eenzaamheid

Mevrouw Huysman, de hoofdpersoon in de video, verscheen in 2019 in de liveshow ‘Eén tegen eenzaamheid’ van omroep MAX. Haar persoonlijke verhaal maakte veel indruk. 

Bekijk de film

Grote interesse voor de app

Hololens helpt bij revalidatie na dwarslaesie

Al snel na de prijsuitreiking was er grote interesse voor presentaties van de app. Helaas gooide Corona roet in het eten. Wel worden de tussenresultaten van het project via social media en Zoom verspreid.

Bekijk de film

Blijvend contact met ervaringsdeskundigen

IamYu - inspraak bij behandeling in de jeugdzorg

De hulpverleners hebben nog regelmatig contact met de (ex)cliënten uit de video, een bron van kennis en ervaring voor hun werk.

Bekijk de film

Patiënten willen graag deelnemen aan het onderzoek

Bewerkt eigen vet voor littekens brandwonden

Patiënten die de video zagen, nemen zelf contact op met de onderzoeker, omdat ze graag meedoen. Ook artsen zijn welwillend om mee te werken na het horen van de indrukwekkende patiëntenverhalen.

Bekijk de film

Meer informatie

Colofon

Tekst: CarelJansen.com, Rouming Hu, Caroline van der Horst

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website