De Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten (ZG) is een samenwerkingsverband van instellingen die specialistische kennis op het gebied van mensen met zintuiglijke beperkingen hebben. Het doel is het ontwikkelen van kennis én het maximaal inzetten van deze kennis. Om uiteindelijk te komen tot toepassingen die ervoor zorgen dat de samenleving toegankelijker wordt. De instellingen willen hiermee ook de maatschappij bewuster maken van de problemen waar mensen met zintuiglijke beperkingen tegenaan lopen.

Projectresultaten

Vanuit de sector auditief/communicatief werken onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen onder de naam ‘Deelkracht’. Met één einddoel: een samenleving die voor zintuiglijk gehandicapten net zo toegankelijk is als voor ieder ander.

Bekijk de website van Deelkracht

Persoonlijke verhalen

Leven in het ‘coronatijdperk’ en de anderhalvemetersamenleving. Hoe is dat eigenlijk als je een visuele beperking hebt? En welke dingen zijn dan extra lastig? Sander Terphuis deelt zijn ervaringen.

Lees het verhaal van Sander

Gebarentaal is ineens hot. Maar voor Eva Westerhoff is het een must. Zij is namelijk doof. Al jaren zet zij zich in voor gebarentaal. 'De tweede persconferentie met Irma Sluis, dat was echt een emotioneel moment voor mij'.

Lees het verhaal van Eva

Ellen Koudijs is sinds haar 5e volledig blind. Ze leidt een actief leven. Sporten, zingen, drumlessen volgen, wandelen buiten de gebaande paden... Maar toen gooide corona roet in het eten. ‘Door dat stomme virus word je ineens weer op achterstand gezet.’

Lees het verhaal van Ellen

Esther Crombag werd op haar elfde plotseling volledig blind. Daarna leerde ze braille, slaagde cum laude in de rechten, won viermaal het NK-fietsen op de tandem en doceert tegenwoordig rechten aan de Maastricht University.

Lees het verhaal van Esther
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website