Naar schatting hebben miljoenen mensen last van vermoeidheidsklachten. Het is niet duidelijk wat deze klachten veroorzaakt. Ook weten we nog niet hoe vermoeidheid het best behandeld kan worden. Reden voor ZonMw en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen om alle kennis over vermoeidheid bij elkaar te brengen in een kennissynthese.

Wat is de kennissynthese vermoeidheid?

9 miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische ziekten. Een deel van deze groep krijgt te maken met (ernstige) vermoeidheidsklachten. Omdat nog veel onduidelijk is over vermoeidheid hebben ZonMw en de SGF besloten alle beschikbare kennis samen te laten brengen in een kennissynthese. Deze is opgesteld door onderzoekers Martijn Spruit en Annemie Schols van de Maastricht University.

In dit nieuwsbericht wordt uitgebreid stilgestaan bij de conclusies en aanbevelingen in de kennissynthese vermoeidheid.

Wat vind ik in deze publicatie?

In deze publicatie vindt u:

De kennissynthese en ME/CVS

Deze pagina gaat over vermoeidheidsklachten bij chronische ziekten in algemene zin. ZonMw heeft ook een programma over de ernstige ziekte ME/CVS (myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom). Dit programma staat los van deze kennissynthese. Bent u op zoek naar meer informatie over ME/CVS? Ga dan naar www.zonmw.nl/mecvs.

Over de kennissynthese

Benieuwd naar de details van de kennissynthese? De volledige tekst van het onderzoek is te downloaden op de ZonMw-website.

Naar de kennissynthese (PDF)

Wilt u binnen een paar minuten weten wat er in de kennissynthese staat? In deze animatievideo lichten we de belangrijkste resultaten kort toe.

Bekijk de animatie op YouTube

Hoe is het om last te hebben van vermoeidheidsklachten? In dit artikel vertellen Nanda en anderen over de impact die vermoeidheid op hun leven heeft.

Lees de verhalen

Wat is vermoeidheid? En hoe kan ik zelf vermoeidheidsklachten verminderen? Op deze pagina vindt u meer informatie en links naar relevante websites.

Lees meer over vermoeidheid

Heeft u vragen over de kennissynthese? Misschien staat het antwoord tussen deze veelgestelde vragen.

Naar de veelgestelde vragen

De rol van ZonMw en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen

Een goede gezondheid voor iedereen. Het voorkomen, genezen en behandelen van ziekten. Daar vinden ZonMw en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen erg belangrijk. Daarom financieren we onderzoek dat aan deze doelen bijdraagt.

Met het financieren van de kennissynthese 'vermoeidheid bij chronische ziekten' willen we zicht krijgen op wat al bekend is over vermoeidheidsklachten en aandacht vragen voor de gebieden waar nader onderzoek nodig is. Op deze manier hopen we vermoeidheidsklachten te voorkomen en de behandeling van mensen met vermoeidheid in de toekomst te verbeteren. 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website