Anouk van Bommel is projectleider van ‘Houd de lijn vrij!’. Het project heeft als doel om mensen ervan bewust te maken de geleidelijnen vrij te houden. Want die geribbelde tegels die je wel eens op straat of het station tegenkomt liggen er niet voor de sier.

Die lijnen zijn bedoeld om mensen met een visuele beperking veilig van A naar B te leiden. Het komt helaas nog vaak voor dat de lijnen geblokkeerd worden door geparkeerde auto’s, fietsen, reclameborden, terrassen enzovoort.

Anouk: ‘Het project is 3,5 jaar geleden ontstaan vanuit de praktijk. We hoorden zoveel geluiden en ergernissen over obstakels op de geleidelijnen. En ik kan het beamen, want ik heb zelf ook een visuele beperking. 'Houd de lijn vrij!' is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting. Ook NS en ProRail ondersteunen ‘Houd de lijn vrij!’. Omdat zij ernaar streven om reizigers met een beperking op een gelijkwaardige, comfortabele en veilige manier te laten reizen.

Promotiepakketjes

Het eerste jaar deden we dat in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. We waren fysiek aanwezig om promotiepakketjes uit te delen en mensen aan te spreken. Dat werkte heel goed. Het komt binnen als voorbijgangers van ervaringsdeskundigen een vraag krijgen als; ‘heb je er wel eens over nagedacht waarom je geen fiets of auto moet parkeren op deze lijn?’. Alleen bereikten we op deze manier maar een klein groepje mensen.

Toolkit voor gemeenten

Dus het jaar erop hebben we het anders aangepakt. We hebben een toolkit met promotiemiddelen gemaakt. Hierin zat onder andere een tegelsticker, standaard persbericht en campagnevideo. Deze pakketjes hebben we aangeboden aan gemeenten. Om zo gemeenten bewust te maken van de problematiek en ze te vragen ons te helpen het project onder de aandacht te brengen.

En toen waren we ineens zichtbaar in 23 gemeenten in plaats van 3.

Stoeptegel

Die zichtbaarheid willen we langzamerhand steeds verder uitbreiden. Vanuit de evaluatie met gemeenten kwam naar voren dat de tegelstickers niet duurzaam en milieuvriendelijk waren. Dat heeft ons aan het denken gezet. En dit jaar zijn we bezig geweest een bedrukte stoeptegel te ontwikkelen.  Inmiddels ligt die in een aantal gemeenten en bij een ziekenhuis op straat en er komen er steeds meer bij. De stoeptegel herinnert andere weggebruikers aan het vrij houden van de geleidelijnen. Hoe meer gemeenten deze tegel in het straatbeeld opnemen, hoe veiliger mensen met een visuele beperking over straat kunnen. Daarom zijn we een manifest gestart dat iedereen tot 31 oktober kan ondertekenen. Het manifest wordt vervolgens aangeboden aan alle gemeenten waarvoor handtekeningen zijn binnengekomen. Dus bij deze wil ik iedereen oproepen het manifest te ondertekenen!    

Stoeptegel met het logo van houd de lijn vrij
Foto van een campagneposter van houd de lijn vrij

Alternatieve actie

Dit jaar hebben we vanwege corona geen fysieke acties op straat. Dat is met pijn in ons hart, maar uiteraard gaat de veiligheid van onze mensen boven alles. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld nog een actie waarbij voorbijgangers geblinddoekt een stukje moesten lopen. Vervolgens zetten wij stiekem een obstakel op de lijn waar de mensen dan tegenaan liepen.
Als alternatief hebben we dit jaar een online game ontwikkeld. Hij heet 'Swipe your way' en het doel is om zo snel mogelijk een geleidelijn vrij te maken van obstakels. We willen hiermee natuurlijk weer meer mensen bewust maken van alle objecten die wij daadwerkelijk in de praktijk tegenkomen. Zodat ze de volgende keer de lijn wél vrij houden. Je kunt met het spelen van de game zelfs prijzen winnen, zoals toegang tot het muZIEum of een chocoladereep. Dus ik zou zeggen, ga de uitdaging aan!.        

Het project ‘Houd de lijn vrij!’ is dit jaar mede gefinancierd vanuit het programma Voor Elkaar van ZonMw.

© ZonMw 2020

Tekst Suzanne van Dijk Foto's Houd de lijn vrij!

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website