De coronacrisis heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking of chronische ziekte, hun naasten en zorgprofessionals. Hoe beleven zij deze periode? In deze publicatie lees je hun persoonlijke verhalen.

Een jaar geleden stond ineens alles op z'n kop. Ook Nederland ontkwam niet aan COVID-19. Wat een impact had, en heeft, dit voor iedereen. Vorig jaar spraken wij 6 mensen die zelf een beperking hebben of werken met mensen met een beperking. Wij vroegen hen naar de gevolgen COVID-19 en hoe deze periode voor hen was. Een jaar later nemen wij nogmaals contact met hen op en vragen hoe het nu met ze gaat.

Hoe gaat het na een jaar nu met ... ?

In het project Forsa! worden (ex-)gedetineerden jongeren begeleid zodat ze op het rechte pad blijven. Voor een geslaagde begeleiding is een vertrouwensband van groot belang. Maar door de coronacrisis is het onderhouden van die band complexer geworden.

Lees het verhaal van Rachid

Gebarentaal is ineens hot. Maar voor Eva Westerhoff is het een must. Zij is namelijk doof. Al jaren zet zij zich in voor gebarentaal. 'De tweede persconferentie met Irma Sluis, dat was echt een emotioneel moment voor mij'.

Lees het verhaal van Eva

Ellen Koudijs is sinds haar 5e volledig blind. Ze leidt een actief leven. Sporten, zingen, drumlessen volgen, wandelen buiten de gebaande paden... Maar toen gooide corona roet in het eten. ‘Door dat stomme virus word je ineens weer op achterstand gezet.’

Lees het verhaal van Ellen

Als op een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking corona uitbreekt, moet alles meteen op slot. Wat doet dat met de bewoners? En met de zorgprofessionals die er werken? Alisha deelt haar ervaringen.

Lees het verhaal van Alisha

Serpil Eskici zorgt voor haar zoon Bento, die een ernstige meervoudige beperking (EMB) heeft. Een loodzware taak, zeker in deze tijden. En dat het gezin zelf ook met corona te maken kreeg maakte de situatie niet makkelijker.

Lees het verhaal van Serpil

Leven in het ‘coronatijdperk’ en de anderhalvemetersamenleving. Hoe is dat eigenlijk als je een visuele beperking hebt? En welke dingen zijn dan extra lastig? Sander Terphuis deelt zijn ervaringen.

Lees het verhaal van Sander

Meer weten?

Het coronavirus (COVID-19) heeft ook gevolgen voor subsidierondes en lopend onderzoek van ZonMw. Op deze webpagina is alle informatie te vinden die tot nu toe bekend is. Houd deze webpagina in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Naar de ZonMw-pagina over corona

Handige links

Er zijn veel handige websites die ondersteuning bieden aan mensen met een beperking of chronische ziekte, hun naasten en professionals. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dit handige overzicht zetten we de belangrijkste links op een rij.

Naar het overzicht

Het ministerie van VWS maakte € 850.000 vrij voor creatieve oplossingen voor tekorten aan materiaal en oplossingen voor andere praktische problemen in en buiten ziekenhuizen. Inmiddels zijn de eerste projecten van start gegaan.

Bekijk de projecten
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website