Ellis Jongerius is sinds 1 juli directeur geworden bij de LFB. De landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ellis heeft een lichte verstandelijke beperking en een vorm van autisme. Ze vertelt over haar werk als ervaringsdeskundige én haar nieuwe functie als directeur.

Een baan vinden

‘Op mijn 18e ben ik van het ROC af gegaan met een niveau 1 diploma administratief medewerker op zak. Maar het lukte me niet om hier een baan in te vinden. Ik kwam terecht bij een sociale werkplaats. Maar het werk dat ik daar deed was voor mij geen uitdaging. Toen ben ik de boer op gegaan met een jobcoach. Zo ben ik bij de LFB terechtgekomen. Daar werk ik al 12,5 jaar. Als ervaringsdeskundige begon ik door het land te reizen en trainingen te geven. Dat was voor mij iets heel moois en fijns’.

Directeur

‘En nu ben ik zelfs directeur geworden. Ik ben pas net begonnen. En door de gekke tijd vanwege corona kan ik er nog niet zoveel over vertellen. Het is nog even wennen, omdat alles nieuw voor me is. Maar ik ga me als directeur veel meer bezighouden met beleid. Ik zal gaan aansluiten bij bijeenkomsten en beleidsoverleggen waar ik kan meedenken en adviseren. Maar ook nu ik directeur ben zal ik mijn werk als trainer blijven doen. Want ik vind ervaringsdeskundigen heel belangrijk. Die kunnen bijvoorbeeld aan professionals uitleggen waarom ze iets wel of niet moeten doen. Samen kunnen we de zorg dan beter maken’.

Trainen van ervaringsdeskundigen

‘Ik geef trainingen aan mensen met een beperking die ervaringsdeskundige  willen worden. Ze volgen de training samen met een professional die dan wordt opgeleid tot coach. Het is belangrijk dat je als ervaringsdeskundige goed weet wie je zelf bent. En dat je durft te vertellen waarom sommige dingen bij jou op een bepaalde manier gaan. Dat vind ik mooi om te doen. Als mensen dan zien hoe ik mijn verhaal vertel, dan durven ze het zelf ook. Zo probeer ik iemand verder te helpen. Maar elke ervaringsdeskundige is anders. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je allemaal hebt meegemaakt in je leven’.

Klankbordgroep bij ZonMw

‘Zelf ben ik als ervaringsdeskundige betrokken bij de klankbordgroep van Gewoon Bijzonder bij ZonMw. Samen met nog een collega. We denken daar mee over projecten en hebben een adviserende rol. Dat doe ik al een aantal jaar. We denken bijvoorbeeld na over op welke manier het onderzoek het beste gedaan kan worden. Het is goed dat ZonMw gebruikt maakt van ervaringsdeskundigen. Maar het is wel belangrijk dat het duidelijk is wat je als organisatie van een ervaringsdeskundige verwacht en wat iemand moet kunnen. Dan weet je of je wel of niet de geschikte persoon bent’.   

Corona en thuiswerken

‘Ik werk 32 uur per week. Maar de afgelopen tijd was alles anders. In het begin lag het werk een beetje stil. Normaalgesproken ben ik veel op pad, dus dat was echt gek. We hadden wel contact met de collega’s. Toen hebben de coaches ‘sterk in thuiswerken’ bedacht. De opdrachten die we vaak in trainingen geven, gingen we zelf doen. Zo konden we onszelf scholen. We moesten bijvoorbeeld een vlogje over iets maken of een collage met foto’s van jouw top 5 hoogtepunten’.

Online vergaderen

‘In de tussentijd gingen we steeds meer bijeenkomsten online doen. Dat was heel erg wennen. Normaal werk ik niet zoveel achter de computer. En nu moest ik verschillende programma’s installeren en uitvogelen hoe ze werkten. Ik heb gemerkt dat thuiswerken veel vermoeiender is. Maar ik heb er wel veel van geleerd. En ook de voordelen ervan gezien. Hoe makkelijk het bijvoorbeeld is om online even voor te bereiden of te overleggen. Maar nu zijn we weer op kantoor aan het werk’.

Op de agenda

‘Na de vakantie ga ik aansluiten bij vergaderingen, zowel intern als extern. Alles gaat langzamerhand weer opstarten, tenzij er een tweede coronagolf komt natuurlijk. Ook de trainingen gaan dan weer lopen. We zijn nog aan het nadenken hoe we dit het beste kunnen gaan doen. Normaalgesproken geven we de trainingen in groepjes van zo’n 12-15 personen. Maar vanwege de 1,5 meter zal dat misschien anders worden. Ik hoop wel dat het door kan gaan, want om ervaringsdeskundigen goed te trainen is persoonlijk contact echt nodig’.  

Doelen

‘Over een paar jaar zou ik bereikt willen hebben dat de LFB beter op de kaart staat. En dat mensen met een beperking meer kunnen meedoen in de samenleving. Ik merk dat er nu nog steeds heel veel dingen niet toegankelijk zijn. Omdat de taal te moeilijk is, of omdat het niet duidelijk is waar je iets kunt vinden. Dat moet beter’.

© ZonMw 2020

Tekst Suzanne van Dijk Foto Ellis Jongerius

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website