ZonMw financiert diverse onderzoeken op het gebied van participatie in sport, cultuur en vrije tijd voor mensen met een beperking. Hiermee willen wij bijdragen aan een toegankelijke samenleving, waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen.

Wat gebeurt er nu al rondom participatie in sport, cultuur en vrije tijd en waar valt nog winst te behalen? Op deze pagina vind je onder andere informatie over lopende onderzoeken, onderzoeksresultaten en praktische toepassingen over dit thema.

Sportparticipatie voor mensen met een beperking

Sporten en bewegen zijn goed voor lichaam en geest. Juist mensen met een ziekte of beperking kunnen hier extra baat bij hebben. Helaas zijn veel sporten niet altijd toegankelijk voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Dit kan te maken hebben met de toegankelijkheid van sportlocaties, maar ook het ontbreken van kennis bij trainers of leraren over hoe zij mensen met een ziekte of beperking kunnen laten deelnemen.

In gesprek met Esther Vergeer en Caroline van Lindert

'Inclusie zeggen' en 'inclusie doen'

Dat sporten goed mogelijk is als je een ziekte of beperking hebt bewijst ex-Paralympische speler Esther Vergeer. In een dubbelinterview met onderzoeker Caroline van Lindert vertelt zij hoe we samen kunnen bewegen naar inclusief sporten. Wat doet Nederland al goed en wat kan beter? Caroline: ‘Er is een verschil tussen inclusie zeggen en inclusie doen. Maar gemeenten, sportbonden en vrijwilligers van verenigingen weten vaak niet hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen.’

Foto van Esther Vergeer tennisend in een rolstoel
Esther Vergeer (links) ® Esther Vergeer Foundation

Projecten over sportparticipatie

ZonMw financieert verschillende onderzoeken over sport voor mensen met een beperking. De meeste van deze projecten worden gefinancieerd vanuit het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen.

Wheelpower: Topprestaties met een rolstoel

Een van deze onderzoeken is het project WheelPower: wheelcair sports and data science push it to the limits. Dit project heeft als doel het verbeteren van prestaties van atleten in hun handbewogen sportrolstoel. Hiervoor wordt met verschillende technieken hun vermogen onderzocht. Deze vermogensgegevens kunnen resulteren in kennis over de ontwikkeling van trainingsrichtlijnen, rolstoelactiviteiten en het verbeteren van de rolstoeltechniek. Bekijk de video over dit project.

Andere projecten over sportparticipatie

Vanuit het programma Sport en Bewegen zijn ook nog andere projecten opgestart en afgerond over sportparticipatie. Bekijk de video's hiervan op de pagina 'Van topsport tot maatschappelijke uitdagingen'. Of bezoek de projectpagina's hieronder.

Participatie in cultuur en vrije tijd

Een bezoek aan de bioscoop, een avondje theater of een dag naar een festival. Het zijn allemaal vormen van vrijetijdsbesteding die voor veel mensen heel normaal zijn. Maar wat als je door jouw beperking niet goed kunt deelnemen aan deze acitiviteiten? Deze projecten gaan over cultuur en vrijetijdsbesteding. Onderzoek en praktische oplossingen die ervoor zorgen dat ook mensen met een ziekte of beperking volwaardig kunnen meedoen met culturele activiteiten.

Musi-CI: Muziek voor mensen met een cochleair implantaat

Musicus en CI-drager Joke Veltman leerde zichzelf om weer te kunnen genieten van muziek, ondanks haar CI. In het project Musi-CI ontwikkelde zij een training voor mensen met een cochleair implantaat, zodat ook zij weer van muziek kunnen genieten. Voor haar onderzoek won Joke in april 2022 ook een ZonMw-parel.

Joke: 'De omgeving van deelnemers is ook blij met de training. Stellen kunnen weer samen met muziek in de auto zitten, vrienden kunnen weer met de complete groep naar festivals en kleinkinderen hoeven niet meer met koptelefoons op bij opa en oma.'.

een vrouw zit met haar rug naar de camera achter een piano met daaromheen vier andere mensen
Beeld uit Parelfilm Musi-CI project. © CineDoc 2022.

Andere projecten over participatie in cultuur en vrije tijd

Meer over sportpartipatie, cultuur en vrije tijd

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website