Plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn relatief vaak mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). In Groningen en Friesland werd een zogeheten ‘plegerbehandeling’ ontwikkeld. En die methode blijkt effectief.
Meer over de ‘plegerbehandeling’Het tegengaan van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten is belangrijk, vooral bij jongeren met een LVB. In Leiden experimenteerden onderzoekers met het screenen van leerlingen op LVB om ze zo sneller naar passende ondersteuning te begeleiden.
Meer over de ‘Proeftuin’Een derde van alle jongeren die met justitie in aanraking komt, heeft een lichte verstandelijke beperking (LVB). Hoe kan dat? En belangrijker: hoe kan voorkomen worden dat zij in zo groten getale in de problemen komen?
Meer over het project in ZeelandEen aantal jaar geleden werd de methodiek SumID-Q ontwikkeld: een vragenlijst waarmee begeleiders en behandelaren van cliënten met een LVB in gesprek gaan over middelengebruik. Nu wordt de methodiek ook gebruikt bij game- en internetverslaving.
Meer over het screenen van jongerenRelatief veel jongeren met een LVB vertrekken van school zonder een startkwalificatie te behalen. Een samenwerkingsproject in Almere coacht de jongeren gedurende twee jaar naar de reguliere arbeidsmarkt.
Meer over de begeleiding naar werkHet inzetten van ervaringsdeskundigen met een lichte verstandelijke beperking, werkt dat? In Purmerend deed welzijnsorganisatie Clup Welzijn ervaring op. ‘Dit werkt eigenlijk niet.’
Meer over inzet van ervaringsdeskundigenHoe (h)erken je als zorgprofessional een lichte verstandelijke beperking? In Utrecht werd een training voor hulpverleners ontwikkeld. Die kunnen mensen met een lichte verstandelijke beperking zo sneller herkennen.
Meer over de training voor hulpverlenersSamenwerkende partijen in Limburg ontwikkelden een signaleringsinstrument voor potentiële slachtoffers van loverboys. De tool brengt meisjes die gevaar lopen in handen te vallen van loverboys vroegtijdig in beeld.
Meer over signaleren van slachtoffersDe ‘Reality Keeper’ is een app voor smartphones die mensen inzicht geeft in hun social media-gebruik. Maarten Muis leidde een project waarbij de app werd gebruikt bij de ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking.
Meer over de Reality KeeperJongeren die opgepakt worden voor een strafbaar feit, moeten net als iedereen hun straf afwachten. Dat kan in voorlopige detentie, maar ze kunnen ook geschorst worden. Dat werkt beter bij jongeren met een LVB.
Meer over 'Vol vertrouwen schorsen'Het project Forsa! koppelt niet-westerse gedetineerde jongeren aan een vrijwilliger (maatje) met dezelfde achtergrond. Door inzet van een app is de aanpak nu nog toegankelijker voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.
Meer over Project Forsa!In woonvoorziening de Wijlanderij is de ConsuminderCoach van start gegaan. De coach organiseert activiteiten en zorgt voor begeleiding en signalering van bijvoorbeeld verward gedrag. Dit voorkomt dat bewoners (opnieuw) in aanraking komen met justitie.
Meer over de ConsuminderCoach