Op deze pagina vindt u het laatste nieuws rondom het thema Gezonde leefomgeving. Ook informeren we u graag over aankomende bijeenkomsten.

Nieuws

Microplastics op hand


Vervolgonderzoek gewenst naar gezondheidsrisico’s microplastics

Op 4 november 2021 hebben de onderzoekers van de 15 doorbraakprojecten van het programma Microplastics & Health de resultaten van hun onderzoeken naar de de gezondheidsrisico's van microplastics gepresenteerd. Het blijkt dat kleine plastic deeltjes de darmwand, de longen, de placenta en zelfs de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Daar verstoren ze het functioneren van de lichaamscellen. Ook treden soms ontstekingsreacties op.

Lees waarom vervolgonderzoek gewenst is om de werkelijke gezondheidsrisico's en oplossingsrichtingen concreter te maken. Want de impact van deze plastic deeltjes, die variëren in grootte van nano- tot micrometers, op de menselijke gezondheid is nog grotendeels onbekend.

mensen lopen in een park


Onderzoek naar hittestress: resultaten en hiaten

Onderzoekers spraken op 15 oktober 2021 met elkaar op initiatief van Klimaatverbond Nederland en ZonMw. Uit de bijeenkomst bleek dat:

 • de brug tussen wetenschap en praktijk hard nodig is
 • veel onderzoeken naar hittestress door een multidisciplinair team worden uitgevoerd
 • we nog maar weinig weten over de gevolgen van nachthitte op de gezondheid, de invloed van medicatiegebruik tijdens een hittegolf en de kosteneffectiviteit van klimaatadaptatiemaatregelen

Lees over de (gezondheids)effecten van hitte

handjes met wereldkaart


Green Deal Duurzame Zorg

Welke maatregelen moeten genomen worden voor een gezondheidsbevorderende leefomgeving? In 2018 ondertekenden 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven waaronder ZonMw, de Green Deal 'Duurzame zorg voor een gezonde toekomst'. Wat wil de Green Deal bereiken? Minder CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgprofessionals.

Lees de blog 'Een handtekening op de Green Deal Duurzame Zorg, en dan?' van Hannie Bonink, directeur Programma's bij ZonMw.

Groen, man en gebouwen


Kamerbrief Groene Gezonde Leefomgeving

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Bekijk de Kamerbrief

Jeroen Geurts


Consortia voor maatschappelijke vraagstukken

Heeft u gelezen hoe de droom van Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, over samenwerken uitkomt? Hij vertelt in een blog dat samenwerkingsverbanden in de vorm van consortia een duurzaam podium zijn voor multidisciplinair werkende wetenschappers.

Lees de blog van Jeroen Geurts

Portretfoto Maria Jansen


‘Ontwerp leefomgeving met oog voor gezondheid’

Maria Jansen vertelt in een interview over de kennisbundeling over gezond leven en openbare ruimte. Ze is betrokken bij het Zuid-Limburgse consortium RuimteGIDS; 1 van de 7 regionale consortia van 'Maak ruimte voor gezondheid'.

Lees het interview van Maria Jansen in de Mediator

Man en kind rennen aan het strand


'Gemeenten Samen Gezond'

Tien nieuwe implementatieprojecten richten zich op gezondheidsbevordering en gezonde leefomgeving onder de noemer 'Gemeenten Samen Gezond'.

Bekijk de 10 nieuwe implementatieprojecten


Extern nieuws:

 • Uit het onderzoeksprogramma Veehouderij & Gezondheid Omwonenden (VGO-III) blijkt dat mensen die dichtbij een veehouderij wonen, nog steeds een grotere kans hebben op een longontsteking dan mensen die verder weg wonen. Het RIVM, het Nivel, de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit & Research (WUR) voerden dit onderzoek uit (25 november 2021)
 • In het cahier 'Stikstof. De sluipende effecten op natuur en gezondheid' van stichting Biowetenschappen en Maatschappij vertellen wetenschappers alles over de stof die in de lucht net zo normaal is als zuurstof, maar – in bepaalde verbindingen – veel effect heeft op onszelf en de wereld om ons heen.
 • WHO noemt klimaatverandering de grootste bedreiging voor gezondheid (Engelstalig; 11 oktober 2021)
 • Lees wat Nature Today zegt over de WHO-uitgave over het belang van groen voor mentale gezondheid (4 oktober 2021)
 • Oproep van IMF aan Nederland om klimaatbeleid aan te scherpen (28 september 2021)
 • Bekijk het e-magazine'LEGO bouwstenen voor Leefomgeving en Gezondheid' van RIVM over wat er op lokaal en regionaal niveau nodig is voor een gezondheidsbevorderende en -beschermende leefomgeving (1 juli 2021)

Bijeenkomsten

Terugkijken

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het ZonMw-brede onderwerp Gezonde leefomgeving? Meld u dan via deze pagina aan voor een van de volgende nieuwsbrieven:

 • Preventienieuwsbrief met nieuws over preventie, zwangerschap en geboorte, klimaat en gezondheid, infectieziekten, resistentie, voeding, sport en bewegen en leefstijl
 • De nieuwsbrief van Life Sciences & Health

Ook interessant voor u?


< Ga naar de homepage van gezonde leefomgeving

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website