Hoe integreer je sekse en/of gender in onderzoek? En welke rollen spelen ze op het bestaan van verschillen in (gezondheids)uitkomsten tussen mannen en vrouwen? In deze publicatie delen projectleiders hun ervaringen om toekomstige onderzoekers op weg te helpen bij het operationaliseren van gender of sekse binnen hun onderzoek. Welke tips geven zij?

Vrouwen hebben een grotere kans om depressief te worden dan mannen. Dit project geeft meer inzichten in de man/vrouw verschillen in depressie.

Lees meer over de aanpak van Tineke Oldehinkel

Oudere vrouwelijke werknemers halen de AOW-leeftijd minder vaak dan hun mannelijke collega’s, onder meer doordat zij in hun werk vaker last hebben van gezondheidsproblemen.

Lees meer over de aanpak van Dorly Deeg

Tabaksbeleid en campagnes werken mogelijk niet voor iedereen even goed. Dit project onderzoekt gender-, sekse-, leeftijd- en sociaaleconomischie verschillen in effecten van tabaksbeleid en campagnes op rookgedrag.

Lees meer over de aanpak van Gera Nagelhout en Nikita Poole

Het doel van dit project was om beter te begrijpen wat de verschillen tussen verschillende groepen vrouwen en mannen waren in het risico op het krijgen van een hartstilstand.

Lees meer over de aanpak van Irene van Valkengoed

Dit project richt zich op sekse- en genderverschillen in psychologische risicofactoren bij hartpatiënten en de invloed hiervan op deelname aan hartrevalidatie.

Lees meer over de aanpak van Sophie van der Houdt en Nina Kupper

Ieder jaar sterven er meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Hoe onderzoek je de man-vrouw verschillen in het voorkomen hiervan?

Lees het interview met Sanne Peters

Het hebben van meerdere aandoeningen tegelijkertijd, multimorbiditeit, komt steeds vaker voor. Dit project onderzoekt sekse- en genderverschillen in het ontstaan van multimorbiditeit.

Lees meer over de aanpak van Silvan Licher

Dit project onderzoekt de vraag waarom ADHD bij kinderen vaker wordt vastgesteld bij jongens dan meisjes en geeft meer inzichten in de verschillen aard en presentatie hiervan.

Lees meer over de aanpak van Siri Noordermeer

Gender en Preventie

Mannen en vrouwen verschillen op meerdere aspecten. Uit onderzoek blijkt dat dit ook leidt tot andere gezondheidsuitkomsten. ZonMw vindt het belangrijk dat er meer inzicht en kennis wordt opgebouwd over de verschillen tussen mannen en vrouwen (sekse en gender) die leiden tot andere gezondheidsuitkomsten of andere belangrijke uitkomsten zoals (maatschappelijke) participatie binnen het preventiedomein.

Lees meer over de projecten.

Meer informatie

Colofon

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website