Binnen het programma Huisartsgeneeskunde doen AIOTO's onderzoek naar wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten. Waar lopen zij tegenaan in hun onderzoek? En welke kennis leveren de projecten op?

Een gespreksinstrument op 1 A4’tje helpt om meer te focussen op de impact van chronische ziektes op het dagelijks leven van patiënten. Lees hoe huisartsen, praktijk-ondersteuners én patiënten dit gespreksinstrument samen hebben ontwikkeld.

Gespreksinstrument voor persoonsgerichte zorg

Om draaiduizeligheid te verminderen, is het nodig de klacht actief op te zoeken door bepaalde oefeningen te doen. Huisarts en onderzoeker Vincent van Vugt vertelt over zijn onderzoek naar vestibulaire revalidatie bij 50+'ers.

Effectieve online behandeling draaiduizeligheid

‘Als je kanker in een vroeg stadium weet op te sporen zijn de overlevingscijfers veel beter.' Maar hoe lang duurt het proces van diagnose tot behandeling precies en waar kan het eventueel sneller?

Onderzoek diagnoseduur bij kanker

Kun je een tool ontwikkelen waarmee huisartsen bij jeugdigen het risico op psychische klachten beter kunnen inschatten? En voorspelt dat instrument beter met gegevens van jeugdartsen erbij?

Zoeken naar zinvolle informatie-uitwisseling tussen huisarts en jeugdarts

Huisartsen krijgen regelmatig mensen op het spreekuur met fasciitis plantaris, ofwel een pijnlijke peesplaat onder de voet. 'Juist zo’n ogenschijnlijk kleine kwaal kan huisartsen en patiënten veel tijd, geld en energie kosten'

Het nut van onderzoek naar kleine kwalen

Het contact tussen huisartsen en patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) loopt vaak vast op de communicatie. Ineffectieve zorg is het gevolg.

Vaardig leren omgaan met patiënten met 'vage klachten'

Door boezemfibrilleren tijdig te onderkennen en te behandelen, zijn ernstige aandoeningen als beroertes en hartfalen te voorkomen. Kan de huisarts eerder een diagnose stellen?

Hartritmestoornis eerder diagnosticeren

Bij gezonde ouderen is de kans op hartvaatziekten lastig te voorspellen. Dat bemoeilijkt de besluitvorming over behandeling van hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol. ‘Wees als huisarts open over wat je wel en niet weet’

Risicopredictie van hartvaatziekten bij oudere mensen

Hoe kunnen huisartsen ouderen helpen om na te denken over de zorg die zij wel en niet willen? Het bespreken van zorg voor ouderen voorkomt ongewenste en onnodige zorg.

Advance care gesprekken met ouderen

Kinderen met acute middenoorontsteking (OMA) hebben veel pijn en voelen zich flink ziek. Huisartsen besteden tijdens het consult te weinig aandacht aan pijnbestrijding. Hoe kan dit beter?

Pijnstilling bij kinderen met acute middenoorontsteking

Ouderen met een depressie hebben meer chronische aandoeningen en gebruiken meer medicijnen dan ouderen die niet depressief zijn. Let daarom bij deze groep extra goed op welke medicijnen je voorschrijft.

Depressieve ouderen met chronische aandoeningen

Jaarlijks melden zo’n 130.000 mensen zich bij de huisarts met een verstuikte enkel. Bij de gebruikelijke zorg houden deze patiënten vaak lang klachten. Kan een applicatie met neuromusculaire oefeningen de genezing versnellen?

Effectieve behandeling van de verstuikte enkel

De diagnose van duizeligheid bij ouderen is vaak niet zo duidelijk te stellen. Mogelijk is het effectiever om voor de behandeling ook naar beïnvloedbare risicofactoren te kijken.

Hoe effectief is een prognosegerichte behandeling bij duizelige ouderen?

Programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde

Vanuit het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) financieren we projecten die bijdragen aan kennisontwikkeling én aan de academisering van de opleiding huisartsgeneeskunde. Artsen in opleiding tot (klinisch) onderzoeker (AIOTO's) doen onderzoek naar wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten. In een interviewreeks vertellen de AIOTO's waar zij tegenaan lopen in hun onderzoek en welke kennis hun project oplevert.

ZonMw voert het programma uit in opdracht van SBOH; de werkgever van huisartsen in opleiding en specialisten ouderengeneeskunde in opleiding. SBOH financiert de hele huisartsopleiding en opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website