Sander Middelkoop is één van de drie genomineerden voor de IMDI-Talentprijs 2017-2018. Hij heeft zich met zijn afstudeeronderzoek gefocust op computergestuurde metingen van ruggenmergschade bij MS.

Multipele sclerose (MS) telt ongeveer 17000 patiënten in Nederland. Het is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuw beschadigd zijn. Dit zorgt onder andere voor problemen met lopen, voelen en zien. Aan de hand van scans van het ruggenmerg en het brein kan onderzocht worden hoe vergevorderd de ziekte is.

Witte vlekjes

Nadat er een scan van het lichaam is gemaakt bij een MS patiënt wordt nu nog vaak de schade van de ziekte met de hand uitgerekend. Op de scans is de schade van de ziekte onder andere zichtbaar door allemaal lichte witte vlekjes. Zo’n handmatige meetmethode is niet alleen tijdrovend, maar ook onderhevig aan menselijke fouten.

Daarom heeft Sander zich gericht op computergestuurde meetmethoden. Deze worden in de praktijk al gebruikt, maar gedegen onderzoek naar de betrouwbaarheid en kwaliteit van deze methodes bestond nog niet. Hij heeft allereerst via een literatuurstudie onderzocht welke computergestuurde meetmethoden er allemaal zijn en vervolgens heeft hij ze ook zelf getest.

Betrouwbare meetmethode

Uit het onderzoek blijkt dat eigenlijk alle computergestuurde methodes reproduceerbaar en daarmee betrouwbaar zijn. Maar het duidelijkste resultaat dat Sander heeft gevonden, is dat er een groot verschil bestaat tussen de computergestuurde meetmethodes en de schade met de hand uitrekenen. Computergestuurde meetmethodes schatten het volume van het ruggenmerg structureel lager in.

Verschil in gebruik

Ondanks dat de computergestuurde metingen in de praktijk al gebruikt worden, zijn er nog een hoop onderzoekers die de ruggenmergschade bij MS patiënten met de hand uitrekenen. Bij een aantal onderzoekers bestaat ook de vraag of de computergestuurde metingen wel betrouwbaar zijn. Doordat niet iedereen dezelfde meetmethode gebruikt, is het lastig om gegevens van patiënten met elkaar te vergelijken.

Aantoonbare voordelen

Sander heeft met zijn afstudeeronderzoek aangetoond dat er aantoonbare voordelen zijn voor computergestuurde metingen. Ze zijn niet alleen betrouwbaarder dan met de hand uitrekenen, het zorgt ook voor meer inzicht omdat meer onderzoekers op een uniforme manier metingen uitvoeren. Daarnaast zorgt de computergestuurde meting voor een grote tijdsbesparing. Waar handmatige metingen tot drie uur kunnen duren, kost een computergestuurde meting vaak maar 30 seconden tot een paar minuten. Tot slot kan met de computergestuurde metingen beter onderzocht en bijgehouden worden of en hoe het brein achteruit gaat. Dit is voor MS patiënten erg belangrijk omdat zo gekeken kan worden hoe iemand ontwikkeld in zijn of haar ziekte en of bijvoorbeeld medicijnen aanslaan of niet.

Na het afstudeeronderzoek

Sander heeft zijn afstudeeronderzoek uitgevoerd binnen een onderzoeksgroep van een PHD student. Op basis van de resultaten van het onderzoek van Sander zullen vervolgstudies worden uitgevoerd, hier is hij zelf alleen niet meer bij betrokken. Na afgestudeerd te zijn aan de master Biomedical Sciences aan de UVA is Sander begonnen aan zijn baan.

IMDI Talentprijs

De IMDI Talentprijs is een jaarlijks uit te keren prijs voor het beste afstudeeronderzoek over een nieuw medisch hulpmiddel en/of een daaraan gekoppelde e-Health-toepassing. Het IMDI-Talentfonds kent hiervoor jaarlijks een prijs van €1500 toe. Naast Sander waren er nog twee genomineerden: Lieke van den Wildenberg en Alekzander Hoogeweegen. Zij deden respectievelijk onderzoek naar de ontwikkeling van een B1+ template wat de beelden van MRI scans corrigeert voor vrouwen met borstkanker en een nieuw operatie-instrument om te gebruiken bij het mobiliseren van aderen en computergestuurde metingen van ruggenmergschade bij MS.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Voor meer informatie over IMDI Talentprijs kunt u contact opnemen met via het e-mailadres imdi@zonmw.nl.
Interview met: Sander Middelkoop
Tekst: Danique van der Gaauw

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website