Alekzander Hoogeweegen is de winnaar van de IMDI-Talentprijs 2017-2018. Met zijn afstudeeronderzoek heeft hij een operatie-instrument ontwikkeld waarmee aderen nauwkeuriger en sneller gemobiliseerd kunnen worden voor een bypassoperatie.

Een bypassoperatie wordt uitgevoerd als een patiënt ernstige vernauwingen heeft in de kransslagaders van het hart, hierdoor krijgt het hart niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Bij een bypassoperatie wordt een omleiding gemaakt langs deze vernauwing en hiervoor wordt een ader uit het eigen lichaam van de patiënt gebruikt. Het operatie-instrument wat Alekzander heeft ontwikkeld zorgt ervoor dat het mobiliseren van deze ader beter en efficiënter kan.

Efficiënter werken

Bij een bypassoperatie die Alekzander bij mocht wonen viel het hem op dat er erg veel handelingen nodig zijn om een ader uit het lichaam van de patiënt te mobiliseren. Een ader heeft vaak meerdere vertakkingen die allemaal losgemaakt moeten worden. Hiervoor worden eerst twee clips geplaatst waarna de vertakking losgesneden wordt. Dit zijn drie handelingen met elk verschillende instrumenten. Volgens Alekzander kon dit simpeler en efficiënter, en zo is zijn idee ontstaan voor een nieuw operatie-instrument.

Alekzander is opzoek gegaan naar verschillende samenwerkingen. Hij heeft een bedrijf gevonden voor de technische kennis en een arts die hem de klinische feedback kon geven. Vervolgens heeft hij een heel proces doorlopen van onder andere literatuuronderzoek tot concept ontwikkeling en kwantitatieve testen om uiteindelijk te komen tot een prototype.

Het operatie-instrument
Het operatie-instrument
De stuurbare kop van het operatie-instrument

Besparing van tijd en geld

Het operatie-instrument van Alekzander is zo ontwikkeld dat de drie handelingen die de specialist voorheen los van elkaar moest uitvoeren – het zetten van twee clips en snijden – nu tegelijk kunnen. Daarnaast heeft het instrument een stuurbare kop waarmee ook lastig te bereikbare aders toch gebruikt kunnen worden. Dit bespaart niet alleen een hoop tijd maar reduceert ook de gerelateerde kosten. Een preliminaire headroom analyse wees uit dat door gebruik van het nieuwe operatie-instrument er 8 minuten aan operatietijd bespaard kan worden. Naast deze twee economische voordelen verkleint het gebruik van het instrument ook de kans op infecties na een bypassoperatie. Dit wordt gerealiseerd door de bloedtoevoer beter te waarborgen waardoor de kans op infecties als gevolgd van een bypassoperatie zal afnemen.

De unieke combinatie

De innovatie van dit instrument zit hem niet zo zeer in de gebruikte technieken. Het plaatsen van clips en doorsnijden van de vaten wordt al geruime tijd gedaan. Het gaat juist om het samenvoegen van deze twee technieken tot één stuurbaar instrument wat het afstudeerproduct van Alekzander uniek maakt. Hij zorgt ervoor dat drie handelingen teruggebracht worden tot één.

Een ander uniek aspect van het operatie-instrument is dat het herbruikbaar is. Het instrument is zo ontwikkeld dat het uit elkaar te halen is en daarmee sterilisatie mogelijk maakt.

Na het afstudeeronderzoek

Het operatie-instrument is nog niet daadwerkelijk ontwikkeld, het is enkel nog een prototype. Alekzander heeft dit onderzoek uitgevoerd met de ondersteuning van een bedrijf en zij zullen kijken of ze het prototype verder zullen ontwikkelen en op de markt brengen. Wel blijft Alekzander betrokken bij dit proces in de rol van uitvinder.

Na te zijn afgestudeerd van de opleiding Biomedical Engineering aan de TU Delft heeft Alekzander een baan gekregen bij een ander bedrijf waar medische instrumenten worden ontwikkeld.

IMDI Talentprijs

De IMDI Talentprijs is een jaarlijks uit te keren prijs voor het beste afstudeeronderzoek over een nieuw medisch hulpmiddel en/of een daaraan gekoppelde e-Health-toepassing. Het IMDI-Talentfonds kent hiervoor een prijs van €1500 toe. Naast Alekzander waren er nog twee genomineerden: Sander Middelkoop en Lieke van den Wildenberg. Zij deden respectievelijk onderzoek naar computergestuurde metingen van ruggenmergschade bij MS en de ontwikkeling van een B1+ template wat de beelden van MRI scans corrigeert voor vrouwen met borstkanker.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Voor meer informatie over IMDI Talentprijs kunt u contact opnemen met via het e-mailadres imdi@zonmw.nl.
Interview met: Alekzander Hoogeweegen
Tekst: Danique van der Gaauw

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website