De BeNeFIT Ronde is gericht op vergelijkende, praktijkgerichte klinische studies, waarbij Nederlandse en Belgische instellingen samen niet-commercieel praktijkgericht onderzoek uitvoeren, dat relevant is voor patiënten, zorgverleners en beleidsmakers in beide landen.

Door samen te werken kunnen klinische studies sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Het biedt onderzoekers, maar ook de financierende overheidsorganisaties, een unieke kans elkaar te versterken en van elkaar te leren. De BeNeFIT Ronde is een gezamenlijk initiatief vanuit de ZonMw-programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen en DoelmatigheidsOnderzoek, in nauwe samenwerking met het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Het doel van de subsidieoproep is om financiering te verstrekken voor klinische onderzoeken die de effectiviteit van bestaande behandelingen die al in gebruik zijn bij een bepaalde indicatie in België en Nederland vergelijkt. Hierbij valt te denken aan vergelijkingen tussen twee medicijnen, medische therapie versus chirurgie, onderzoeken naar optimale timing van operaties etc. Het onderzoek dient pragmatisch en praktijkgericht te zijn. Elk niet-commercieel onderzoek van BeNeFIT moet het potentieel hebben om resultaten te genereren met een onmiddellijke en belangrijke impact op de efficiëntie van de gezondheidszorgstelsels in België en Nederland.

Team van medewerkers

Voor iedere subsidieoproep staat er een team van medewerkers voor u klaar. Onderaan de pagina vindt u deze gegevens en de wijze waarop u contact met hen kan opnemen overzichtelijk bij elkaar.

Wij wensen u succes met uw aanvraag.

Ga direct naar de subsidieoproep

Interviews projectleiders uit eerdere BeNeFIT ronden

Juul van den Reek en Lara van der Schoot onderzoeken in een BeNeFIT-studie of de dosis biologics bij rustige psoriasis kan worden verlaagd. Dit doen zij in 17 Belgische en Nederlandse ziekenhuizen.

Lees het interview met Juul van den Reek en Lara van der Schoot

Marcel van de Poll onderzoekt of het zin heeft IC-patiënten extra eiwitrijke voeding te geven om te voorkomen dat de spiermassa afneemt.

Lees het interview met Marcel van de Poll

Organisatie vanuit Nederland - België

Interview Frank Hulstaert, senior-onderzoeker KCE, België: 'Het gaat ons ook om wat een interventie doet in het dagelijks leven van patiënten'

Lees het interview met Frank Hulstaert, senior-onderzoeker, Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE)

Blog Helene Philippo, senior-programmamanager ZonMw: ‘BeNeFIT koppelt de sterke kanten van beide landen’

Lees de blog van Helene Philippo, senior programmamanager ZonMw

Interview Sarah Puddicombe, voorzitter BeNeFIT commissie

Wat is de focus van de commissie van de BeNeFIT call? Voorzitter Sarah Puddicombe licht het toe en geeft aanvragers advies.

Lees het interview met Sarah Puddicombe

Informatie en handige tips voor het schrijven van een subsidieaanvraag

In een eerdere bijeenkomst lichtte Manuela Joore, commissielid GGG, de do's en don'ts bij een subsidieaanvraag toe.

Bekijk de do's en don'ts

In het tafelgesprek komen de sprekers aan het woord over het opstellen van de subsidieoproep, de samenstelling van het projectteam, de mogelijkheden van onderzoeksondersteuning en de rol van de beoordelingscommissie.

Kijk dit themawebinar terug

In dit themawebinar stond inclusie van patiënten in klinische studies centraal. Vanuit de projectgroep van de SONIA studie, waar de inclusie succesvol verloopt, werden inzichten, ervaringen en lessons learned gedeeld en vragen van de 100 deelnemers beantwoord.

Kijk dit themawebinar terug

Tijdens het GGG-themawebinar 'Implementeren van start tot finish, #hoedan?!'deelden sprekers hun ervaringen en kwamen met concrete tips en voorbeelden uit de praktijk.

Kijk dit themawebinar terug

Meer informatie en handige links

Wat is doelmatigheidsonderzoek

(mp4, )
Doelmatigheid in de zorg wordt onderzocht door twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken op het gebied van effecten en kosten. Maar hoe ziet zo'n onderzoek er precies uit?
Infographic GGG 10 jaar onderweg
Infographic GGG 10 jaar onderweg

Contact met het team voor specifieke vragen

Het team BeNeFIT Ronde bij ZonMw bestaat uit:

  • Helene Philippo, senior programmamanager Goed Gebruik Geneesmiddelen
  • Marlous Dillingh, senior programmamanager DoelmatigheidsOnderzoek
  • Pearl Ho-Cheng, programmasecretaris Goed Gebruik Geneesmiddelen
  • Marie-Sophie Dennessen, programmasecretaris DoelmatigheidsOnderzoek
  • Farcia Wazied, clusterassistent

Heeft u een specifieke vraag over uw aanvraag en is deze in de bovenstaande filmpjes nog niet beantwoord? U kunt altijd contact (telefonisch/mail) opnemen met de teamleden van de BeNeFIT Ronde. Er kan een telefonische afspraak worden gemaakt voor een uitgebreid gesprek.

Tel. (070) 349 54 64 of (070) 349 54 65
E-mail: benefit@zonmw.nl

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website