De coronacrisis heeft een grote impact op mensen in hun laatste levensfase en degenen om hen heen. Hoe kunnen we hen toch goede zorg en ondersteuning bieden, binnen de grenzen van de maatregelen? Projectleiders van 5 nieuwe projecten vertellen over hun onderzoek naar antwoorden op deze vraag.

Een opname op de intensive care is voor naasten vaak beangstigend en onzeker. In de eerste maanden van de coronapandemie hebben veel IC's initiatieven genomen om naasten in deze situatie informatie en steun te bieden.

Lees het interview met Bregje Onwuteaka-Philipsen over haar onderzoek naar deze initiatieven

De maatregelen tegen verspreiding van COVID-19 kunnen veel invloed hebben op de zorg en het sociaal welzijn van mensen met dementie. En mantelzorgers missen steun en informatie over de ziekte van hun naaste.

Lees het interview met Mandy Visser over haar onderzoek naar hoe we hier meer rekening mee kunnen houden

De tijd en de zorg tot aan iemands overlijden zien er door de uitbraak van het coronavirus opeens anders uit. Mensen met COVID-19 stierven vaak zo snel dat nabestaanden nauwelijks of niet afscheid konden nemen.

Lees het interview met Ida Korfage en Agnes van der Heide over hun onderzoek naar hoe de laatste levensfase in deze tijd verloopt

In coronatijd hebben naasten soms nauwelijks tijd om afscheid van hun stervende dierbare te nemen en het ziekteproces te verwerken. Daarom zijn er aanpassingen nodig in de palliatieve zorg en zorg voor naasten.

Lees het interview met Marcella Tam over de ontwikkeling van een COVID-module binnen de Oog voor Naasten-methodiek

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus belemmeren de mogelijkheden om afscheid te nemen en te rouwen om de dood van een naaste. Hoe kunnen we nabestaanden nu troost bieden?

Lees het interview met Nico en Hanneke Knibbe over hun onderzoek naar manieren om dit te doen

Gerelateerd

Tijdens de eerste coronagolf konden families niet meer bij hun zieke of stervende dierbare komen. Om naasten toch steun te bieden, richtte het Amsterdam UMC een familiezorgteam op. Wat doet zo'n team precies?

Lees het interview met projectleider Mirjam de Vos, intensivist Thomas Cherpanath en maatschappelijk werker Azziz Taâbani
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website