Hoe verleen je goede zorg en ondersteuning aan alle mensen in de palliatieve fase en hun naasten, met verschillende culturele achtergronden of gezondheidsvaardigheden? En hoe betrek je een diverse groep ervaringsdeskundigen in onderzoek? Lees het in deze interviews.

Hoe herken je mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, en hoe laat je ook hen meebeslissen over zorg die ze ontvangen? Deze nieuwe hulpmiddelen helpen hierbij.

Lees het interview met Gudule Boland, Janneke Noordman, Karen Neelis en Anne Mertens

Hoe betrek je mensen met een migratieachtergrond als ervaringsdeskundigen in je onderzoek? Zodat je resultaten bij alle patiënten en naasten aansluiten? Shirley Ramdas (NOOM) en Mehmet Uygun (SGAN) geven een aantal tips.

Lees het interview met Shirley Ramdas en Mehmet Uygun

Hoe kun je de zorg goed laten aansluiten op wat mensen met dementie of een migratieachtergrond in de palliatieve fase nodig hebben? Het gespreksmodel Diamant geeft handvatten om te praten over levensvragen.

Lees het interview met Marc Haufe, Marieke Potma en Hassan Bakir

Hoe ga je in het ziekenhuis om met specifieke wensen van patiënten en hun naasten met een islamitische en culturele achtergrond? Geestelijk verzorger Saïda traint hier zorgverleners al jaren in. Ze deelt haar tips.

Lees het interview met Saïda Aoulad Baktit

De toolbox 'Diversiteit in palliatieve zorgprojecten' maakt rekening houden met diversiteit in projecten een stuk eenvoudiger. Onderzoeker Marieke Torensma vertelt meer over de praktische handvatten uit de toolbox.

Lees het interview met Marieke Torensma en Annicka van der Plas

Een nieuwe e-learning geeft studenten van mbo-zorgopleidingen inzicht in wat voor patiënten met verschillende culturele achtergronden een waardige laatste levensfase is. Wat houdt dat precies in?

Lees het interview met Freddy May en Xanthe de Voogd

In veel culturen is de naderende dood een groot taboe, waardoor het lastig is voor patiënten om hierover te praten met naasten. Hoe doorbreek je dit? Voorlichtingsfilms in verschillende talen helpen bij het op gang brengen van deze gesprekken over leven en dood.

Lees het interview met Gudule Boland en Hatice Bölek

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website