Kan een ervaringsdeskundige helpen om mensen met een psychische aandoening, met grote afstand tot de zorg, beter te bereiken?

In Zeist Noord beweegt Hamid el Manssouri zich tussen ggz, wijkteam en huisarts. Door zijn achtergrond kan hij contact maken met mensen waar dat anderen niet lukt. Mine Özalp-Durmaz werkt in de multiculturele wijk Kanaleneiland in Utrecht. Doordat ze Turks is, kan ze klachten van Turkse vrouwen beter duiden en een verband leggen tussen de klachten en psyche.

Hoe is hun inzet tot stand gekomen? En wat vinden de betrokken huisartsen, de gemeente en Kwintes van hun inzet? Lees meer over hun ervaringen.

Projectleider Huub Beijers vertelt hoe de inzet van ervaringsdeskundigen vanuit het steunpunt GGZ Utrecht wordt georganiseerd.

Interview met projectleider Huub Beijers

Hamid el Manssouri deelt als ervaringsdeskundige zijn verhaal om anderen te helpen. 'Ik kreeg (te)veel vrijheid en belandde op het verkeerde spoor.'

Interview met Hamid el Manssouri

Huisarts Ingrid de Voogd vertelt dat het een kunst is om zorgmijders in haar praktijk in de wijk Vollenhoven in Zeist te krijgen. Hamid lukt dat. 'Hij heeft echt een signaleringsfunctie in de wijk.'

Interview met huisarts Ingrid de Voogd

Beleidsadviseur Sociaal Domein Marcel van der Vaart van gemeente Zeist vindt Hamid een echte aanwinst voor Zeist Noord.

Interview met gemeente Zeist

Jan Willem van Zuthem, bestuurder van Kwintes Begeleiding en opvang, hoopt dat de functie van Hamid zich bewijst en blijft bestaan.

Interview met Kwintes

Mine Özalp-Durmaz begeleidt Turkse vrouwen met psychische en psychiatrische klachten. Als leefwerelddeskundige en met een diploma POH-ggz op zak weet ze het vertrouwen te winnen van vrouwen die zich anders niet gehoord of begrepen voelen.

Interview met Mine Özalp-Durmaz

Huisarts Vanda Primec is blij met POH-ggz Mine Özalp-Durmaz. Doordat Mine Turks is, kan ze klachten van Turkse vrouwen beter duiden en een verband leggen tussen de klachten en psyche.

Interview met huisarts Vanda Primec
      Naar boven
      Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website