Als gemeente bent u verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van burgers, persoonsgericht en op maat. Een grote uitdaging die vraagt om goede samenwerking tussen de gemeente, burgers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Maar ook een mooie kans om het beste van deze werelden te combineren.
Gemeenten geven aan meer te hebben aan ‘toegepaste’ kennis, zoals ervaringskennis en best practices dan aan wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd zijn gemeenten het over eens dat innovatie nodig is en dat dit gepaard gaat met meer gedegen onderzoek. Om u als gemeente te ondersteunen in uw vragen, bundelt deze publicatie reeds bestaande inzichten uit relevante projecten in 8 thema's:
Zelfredzaamheid, eigen kracht, inzet eigen netwerk en vrijwilligers. Het zijn de kernwoorden van de zorgtransitie en moeten grote besparingen en zorg op maat opleveren. Hoe organiseer je dat?
Ga naar Kostenbesparende aanpakGemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van burgers, persoonsgericht en op maat. Een grote uitdaging die vraagt om goede samenwerking tussen gemeenten, burgers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Ga naar Integrale benaderingBurgers met een zorgvraag weten lang niet altijd waar zij aan moeten kloppen. Hoe kan uw gemeente er voor zorgen dat inwoners naar de juiste ondersteuning geleid worden?
Ga naar Toegang tot de zorgWanneer burgers gezond zijn, kunnen zij beter participeren in de maatschappij. Preventie is daarom een belangrijk aspect bij burgerparticipatie.
Ga naar Vroegsignalering en preventieMeer zelf doen en meer oplossen binnen het eigen netwerk. Dat is waar de transitie van zorg naar gemeenten op gebaseerd is. Dit vraagt echter om een mentaliteitsverandering van zowel de zorg- en welzijnswerkers als de burgers en mantelzorgers. Hoe doe je dat?
Ga naar Eigen kracht en zelfredzaamheidGemeenten volgen bij hun beleidsvorming steeds meer de stem van de burger in plaats van voor hen te bepalen. Zo groeien gemeente en inwoners naar elkaar toe en wordt het 'wij'-gevoel binnen de gemeente sterker.
Langdurige zorg en ondersteuning is alleen mogelijk met inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Wat kunt u als gemeente doen om deze mensen te ondersteunen? Hoe voorkom je overbelasting?
Ga naar Mantelzorg en vrijwilligerswerkEen nieuwe werkwijze voor professionals vereist andere kennis en kunde. Al tijdens een opleiding kunnen verpleegkundigen bijvoorbeeld gericht gemeentespecifieke taken uitvoeren. Opleidingen worden zo meer divers en sluiten beter aan bij het uiteindelijke lokale werkveld.
Ga naar Scholing professionals en wijkverpleegkundigenZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.