We moeten ons voorbereiden op de gezondheidseffecten van klimaatverandering. De hittegolven en hevige regenval van de afgelopen zomers bijvoorbeeld zorgden voor beleidsdiscussie over meer groen en water in de stad. Maar meer water zorgt mogelijk voor ziekten door ratten en meer groen levert mogelijk meer Lyme op door de komst van de teken. Daarvoor is onderzoek nodig.
Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. Het veranderende klimaat in Nederland heeft al allerlei zichtbare gezondheidseffecten. Maatregelen om deze effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bieden kansen voor het bevorderen van de gezondheid. Naast kansen zijn er ook risico's aan verbonden. De belangrijkste effecten van klimaatverandering op gezondheid hebben te maken met:
Het is onduidelijk wat het gezondheidseffect van deze onderdelen apart en gezamenlijk is. De financiering voor onderzoek naar klimaat is nu ontoereikend en te versnipperd. We willen onderzoek financieren met een gezamenlijk doel op klimaat. Half november 2020 stelden wij daarom een subsidieoproep voor pilotonderzoek over klimaat en gezondheid open.
In juli 2021 zijn 3 onderzoeken gehonoreerd. De onderzoeken, uitgevoerd door consortia, gaan over temperatuurgerelateerde effecten, allergieën en duurzame zorg. Met deze pilotonderzoeken krijgen beleidsmakers inzicht in de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering. Bekijk welke pilotonderzoeken gestart zijn:
Projectnummer: 10240012010001
Prof. dr. H.A.M. Daanen
Vrije Universiteit Amsterdam
Hij gaat op basis van interdisciplinair en participatief onderzoek een handelingsperspectief opstellen. Dit minimaliseert via een geïntegreerde benadering de nadelige temperatuurgerelateerde gezondheidseffecten. Het onderzoek besteedt speciale aandacht aan gedragscomponenten en hoogrisicogroepen.
Bekijk de projectpagina voor meer informatie.
Projectnummer: 10240012010002
Dr. L.A. de Weger
Leidsch Universitair Medisch Centrum
Zij wil met haar onderzoeksproject de effecten van klimaatverandering op allergie beter beheersbaar maken. Aan de ene kant kunnen met dit onderzoek pollenconcentraties en gerelateerde ziektelast beter in kaart gebracht worden. Aan de andere kant biedt het project ook handelingsperspectieven om de ziektelast van pollenblootstelling te reduceren bij een veranderd klimaat.
Bekijk de projectpagina voor meer informatie.
Dr. H.R.W. Touw
Radboudumc
De onderzoeker van deze studie heeft als doel de klimaat- en milieu-impact (CO2-uitstoot en afvalproductie) in kaart te brengen van specifieke, frequent voorkomende, individuele zorgtrajecten voor patiënten van de afdelingen spoedeisende hulp (SEH), operatiekamers (OK) en intensive care (IC). Deze kennis leidt tot een handelingsperspectief voor het verduurzamen van de zorgprocessen op deze afdelingen.
Bekijk de projectpagina voor meer informatie.
Op 13 oktober 2022 vond de netwerkbijeenkomst Klimaatadaptatie en Gezondheid plaats. Hier stonden de thema’s hittestress, mentale gezondheid en sociaaleconomische gezondheidsverschillen centraal. Mensen uit de werelden van onderzoek, beleid en praktijk kwamen met elkaar in contact om over deze thema's te discussiëren. Uit de bijeenkomst kwam de conclusie dat gezondheid meer aandacht moet krijgen bij de aanpak om klimaatverandering terug te dringen of de gevolgen ervan te verminderen.
Lees hier de terugblik van deze netwerkbijeenkomst.
In opdracht van ZonMw hebben RIVM, Universiteit Maastricht en Wageningen University & Research de kennisagenda klimaat en gezondheid ontwikkeld. Een samenhangend onderzoeksprogramma met brede focus is van belang om inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering. Er is ook een flyer beschikbaar met een samenvatting van de kennisagenda. Dat de ontwikkeling van deze kennisagenda noodzakelijk was, wordt tijdens een interview met Maud Huynen van Universiteit Maastricht en Arnold van Vliet van WUR uitgelegd. De kennisagenda brengt de meest urgente vragen in kaart geven ze aan.
Op basis van de kennisagenda Klimaat en gezondheid hebben we een interactieve infographic laten ontwikkelen. Klik op termen zoals 'hittestress' of 'Onderzoeksprogramma' in de interactieve infographic en lees hoe klimaatverandering en -maatregelen van invloed kunnen zijn op onze gezondheid. In de kennisagenda staan de belangrijkste behoeften aan kennis over de gezondheidseffecten van klimaatverandering.
> Bekijk de infographic over de gezondheidseffecten van klimaatverandering
Met het programma ‘Klimaatadaptatie en gezondheid’ willen ZonMw en NWO handelingsopties ontwikkelen voor aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. De focus ligt op gezondheid en een gezonde leefomgeving in Nederland. De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) heeft voor deze oproep geld beschikbaar gesteld voor onderzoek door brede consortia van kennisinstellingen, maatschappelijke stakeholders en praktijkpartijen. Lees in het verslag van de succesvolle startbijeenkomst van 10 november 2022 hoe de 2 onderzoeksconsortia aan de slag gaan. Bekijk de focus van beide consortia:
Prof. dr. Erwin van der Krabben, Radboud Universiteit
Klimaatverandering in stedelijke gebieden
In stedelijke gebieden neemt de invloed van klimaatverandering op de gezondheid steeds meer toe. Er is sprake van hittestress en veranderde waterkwaliteit en plantdiversiteit. Blauwe (meren, kanalen, vijvers) en groene infrastructuur (bomen, kruiden) kunnen bijdragen aan het verminderen van hittestress en opwarming van de stedelijke omgeving. Het project BENIGN onderzoekt hoe blauwe en groene infrastructuur optimaal gebruikt kan worden in de stedelijke omgeving om gezonde leefomstandigheden te creëren. Daartoe worden living labs opgezet in 3 gemeenten. Een belangrijke uitkomst van het project is een ‘decision support system’, dat gebruikt kan worden door gemeenten om afwegingen te maken tussen groene en blauwe interventies om zo een gezondere leefomgeving te creëren.
Consortiumpartners: Radboud Universiteit, Radboud Universitair Medisch Centrum, Vrije Universiteit Amsterdam, Deltares, Donders Institute, Wageningen University & Research, Hogeschool Leiden, Unlimited Urban Management (UUM), Floron, LUMC, Cobra Groeninzicht, Gemeente Hilversum, Gemeente Dordrecht, Gemeente Leiden
Prof. dr. Pim Martens, Maastricht University
Klimaatverandering op het platteland
Er is te weinig aandacht voor de gezondheidseffecten van klimaatverandering op het platteland. Dit beperkt de impact van maatregelen om klimaatverandering en de effecten daarvan tegen te gaan. Het project MANTRA integreert klimaatveranderingsoplossingen met gezondheidsrisico’s en andere uitdagingen voor lokale gemeenschappen. Daarbij worden sturingsarrangementen ontworpen voor effectieve uitvoering. Hierbij wordt samengewerkt met lokale gemeenschappen in 3 ‘rural labs’ in Hogeland, Alblasserwaard en Noordoost Brabant. Het doel is te komen tot win-win oplossingen voor klimaatverandering, gezondheid en andere vraagstukken rondom plattelandsontwikkeling. Hierbij gaat het niet om papieren beloften, maar om gedragen oplossingen die echt te implementeren zijn.
Consortiumpartners: Maastricht University, RIVM, PBL, Wageningen University & Research, Naturalis, IVO, Hogeschool Leiden, Platform 31, Cliëntenbelang Amsterdam, Movisie, Louis Bolk Institute, Aanjager of Vakland het Hogeland, Wongema, CMO STAMM, Herenboeren Landmeerse Loop, GGD Hart voor Brabant, Bureau LIB, RNOB, GGD Groningen, Groninger Energie Koepel, Wadden Academy
Meer informatie over het programma ‘Klimaatadaptatie en gezondheid’ vindt u op de website van NWO.
Wilt u meer informatie over Klimaat en gezondheid?
Naast het financieren van onderzoek vanuit het programma Klimaat en gezondheid hebben we ook andere initiatieven. Klimaat en gezondheid is een onderdeel van het ZonMw-brede onderwerp Gezonde leefomgeving. Op die pagina leest u hoe, door mensen te beschermen tegen risico's zoals klimaateffecten, zoönosen en milieu, de leefomgeving op een positieve manier kan bijdragen aan de gezondheid van mensen. Ook het bevorderen van gezond gedrag (bewegen, voeding, met aandacht voor gezondheidsverschillen) speelt hierbij een rol.