Wat is de waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning, in het bijzonder voor ouderen? Dat is waar het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning over gaat. In deze publicatie gaan we vanuit dit programma in op onderzoek en benodigde kennis, praktijkvoorbeelden en de ambitie om de inzet van kunst en cultuur te verduurzamen in de langdurige zorg en ondersteuning. We kijken hiernaar vanuit verschillende perspectieven: de wetenschap, het beleid, de praktijk én uiteraard de ouderen zelf.

Wat is de waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning? Crétien van Campen en Sanne Scholten, beiden met ruime kennis op dit vlak, delen hun visie: ‘Zorg gaat ook om zingeving, om een waardevol leven.’

Lees meer over gelukkig oud worden

Meer plezier, zingeving en sociale interactie door kunst en cultuur. Het programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning wil een wetenschappelijke basis onder deze effecten leggen.

Lees meer over het programma

De projecten die onderdeel zijn van het onderzoeksprogramma Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning bieden voor ieder wat wils. We lichten er een aantal uit. De gemene deler? Plezier en verbinding.

Lees meer over de projecten

De coronapandemie vroeg om slimme oplossingen waardoor actieve kunstparticipatie en beleving mogelijk bleef. ZonMw heeft kunstgerelateerde projecten uit verschillende programma’s hierin ondersteund.

Lees meer over projecten in coronatijd

Kunst en cultuur verdienen een structurele plek in de langdurige zorg en ondersteuning. Bestuurders Trudy Prins van zorginstelling De Rijnhoven en Godfried Barnasconi van zorgorganisatie Cordaan zijn het erover eens.

Bekijk het tweegesprek
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website