Afgelopen jaren financierde het programma Memorabel onderzoek naar dementie. Zo willen we dementie leren begrijpen, en in de toekomst dementie kunnen voorkomen en genezen. Bovendien is er in tientallen projecten gewerkt aan het verbeteren van de zorg.

In deze digitale publicatie leest u waar commissieleden Saskia Danen en Marianne de Visser trots op zijn, vindt u een overzicht van alle projecten, leest u wat onderzoek naar frontotemporale dementie heeft opgeleverd en lichten we een aantal mooie projectresultaten uit.

 

Commissielid Saskia Danen en voorzitter Marianne de Visser blikken terug op 8 jaar Memorabel. Er is meer bekend over de processen die de ruim 50 vormen van dementie veroorzaken en is de zorg verbeterd.

Lees verder

Regelmatig verlaten mensen een geheugenpoli met de diagnose ‘MCI’: milde cognitieve klachten. Een groep internationale onderzoekers ontwikkelde een manier om het individuele risico op de ziekte van Alzheimer te berekenen.

Lees het artikel en bekijk de video

Kay Deckers is neuropsycholoog en epidemioloog bij Maastricht University. Vorig jaar zette hij met zijn team een campagne op in Limburg rondom de relatie leefstijl en hersengezondheid. Daarvoor ontwikkelde het onderzoeksteam de app ‘Mijn Breincoach’.

Lees verder

In deze sessie presenteerden vier dementieonderzoekers hun project uit het programma Memorabel, waarbij duidelijk werd hoe onderzoek en praktijk verbonden zijn met elkaar

Lees meer over deze projecten

Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die vaak al op relatief jonge leeftijd begint. Onderzoek naar deze moeilijk te herkennen vorm van dementie nam de afgelopen jaren een enorme vlucht. Wat leverde dit op?

Lees verder

Deze poster beschrijft de verschillende fases, thema's en partners van het programma Memorabel. De vier thema's: 1. Oorzaak en mechanisme van de ziekte 2. Diagnostiek 3. Behandeling en preventie 4. Zorg en ondersteuning

Bekijk de poster

In deze publicatie zijn de projecten gebundeld van het ZonMw- onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel en het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND).

Bekijk het overzicht

De ene bewoner zoekt graag contact, de ander heeft meer behoefte aan rust. Onderzoekers van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) doken de afgelopen 2 jaar in de wereld van Sociotherapeutische Leefmilieus (STL’s).

Lees verder

Onbegrepen gedrag of probleemgedrag komt vaak voor bij dementie, ook bij jonge mensen met dementie. Onderzoekers van het Radboudumc proberen een antwoord te vinden op de vraag hoe zorgverleners hier het beste mee kunnen omgaan.

Lees verder

Neurodegeneratieve aandoeningen vormen wereldwijd een van de grootste medische en maatschappelijke uitdagingen. JPND is een gezamenlijke onderzoeksinitiatief dat is opgericht om deze uitdaging aan te pakken. Hoe staat het er nu voor?

Lees het hier
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website