Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking brengt soms nieuwe uitdagingen met zich mee, wat vraagt om specifieke expertise en vaardigheden van zorgverleners. Lees in deze interviews hoe palliatieve zorg voor cliënten in de praktijk gaat en hoe vanuit onderzoek en beleid aan verbetering gewerkt wordt.

De methode 'SamenSpraak' maakt het begeleiders makkelijker om met hun cliënten over palliatieve zorg te praten. Een doos met persoonlijke items van cliënten kan het gesprek openen.

Lees het interview met projectleider Ida Korfage en onderzoeker Hanna Noorlandt

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is er voor organisaties die zorg bieden aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Hoe zet de vereniging zich in voor palliatieve zorg bij deze doelgroep, en wat zijn uitdagingen?

Lees het interview met VGN-beleidsadviseur Mara Spit-Verdonschot

Als arts voor verstandelijk gehandicapten en palliatief consulent, weet Marijke als geen ander hoe levenseindezorg bij mensen met een verstandelijke beperking er in de praktijk uitziet. Ze vertelt over haar ervaringen.

Lees het interview met arts voor verstandelijk gehandicapten Marijke Tonino

Cliënten en naasten beslissen graag mee over toekomstige zorg. Hoe praat je op tijd met deze doelgroep, en hun naasten, over zorgwensen en behoeften? Het projectteam ontwikkelde een training en informatiematerialen om zorgverleners hierbij te helpen.

Lees meer over dit Parelproject

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de laatste tijd erg verbeterd. Toch leven er binnen organisaties nog vragen hoe je deze zorg in de praktijk kan borgen. Een ‘gereedschapskist’ biedt uitkomst.

Interview met verpleegkundig specialist Jacqueline Fluitman en senior onderzoeker Anke de Veer

De meeste mensen met een verstandelijke beperking sterven in hun eigen omgeving. Thuis of in de instelling waar ze altijd hebben gewoond. In Nederland is Hospice Balade een plek waar mensen terecht kunnen als thuis sterven niet gaat.

Lees het interview met teamleider Linda Tielen van Hospice Balade

Trudi Weijers is praktijkverpleegkundige in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en palliatief consulent. Wat komt zij allemaal tegen in haar dagelijkse werk? Met welke uitdagingen krijgt ze te maken?

Lees de blog van praktijkverpleegkundige Trudi Weijers

Irene Tuffrey-Wijne is associate professor aan een universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Ze vertelt over de groeiende internationale aandacht voor palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees de blog van Irene Tuffrey-Wijne

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website