Bij de beoordeling van uw aanvraag voor een onderzoek of project speelt participatie een belangrijke rol. We vatten samen waar ZonMw op let en hoe dit vorm kan krijgen in de aanvraag.
Structureel, vanaf de start, in iedere fase van het onderzoek en gericht op zo groot mogelijke betrokkenheid. Wat ZonMw betreft zijn dat de uitgangspunten van participatie in een project of onderzoek. Natuurlijk moeten de plannen ook uitvoerbaar zijn. Dat betekent reservering van voldoende tijd en geld voor participatie.
Wetenschappers kunnen bij ons aanvragen, maar ook ervaringsdeskundigen zelf kunnen de kar trekken en een project indienen. In deze checklist nemen we per fase de aandachtspunten voor een geslaagde aanvraag door.
ZonMw wil de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen in een vroeg stadium garanderen. Daarom werkt ZonMw bij de beoordeling van subsidieaanvragen niet alleen met wetenschappelijke referenten. Met Patiëntenfederatie Nederland is een beoordelingspanel in het leven geroepen. Ervaringsdeskundigen beoordelen hier bij ZonMw binnengekomen onderzoeksvoorstellen. Daarnaast werkt ZonMw ook samen met andere patiënten- en cliëntenorganisaties, zoals de Hart en Vaatgroep en Hartstichting en Alzheimer Nederland.
Vera Teunisse (2020) deed onderzoek naar de werkwijze van het panel van Patiëntefederate Nederland. Met als doel inzicht te krijgen in de samenstelling van het panel, de kennis van ervaringsdeskundigen en hoe deze kennis in praktijk wordt gebracht tijdens de beoordeling van aanvragen. Haar conclusie: panels van ervaringsdeskundigen inzetten bij de beoordeling van gezondheidsonderzoek heeft meerwaarde.
De panelleden zelf merken op zij een bijdrage kunnen leveren aan gezondheidsonderzoek door onderzoekers te voorzien van commentaar over het algemene patiëntenperspectief en het verbeteren van de participatie in de projecten.
Meer informatie over de manier waarop cliënten onderzoeksvoorstellen beoordelen?