Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Daarom wordt er in een nieuwsbriefspecial extra aandacht besteed aan het onderwerp. Wat is het belang van participatie? Hoe kan je er concreet mee aan de slag? En participatie in coronatijd, hoe pak je dat aan? Je leest het in deze publicatiereeks.

Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, Associate Professor aan het Amsterdam UMC gespecialiseerd in participatie en co-creatie.

Lees meer over participatie in onderzoek

Patiëntenparticipatie even 'on hold' in coronatijd? Nu fysiek bij elkaar komen niet altijd kan, gebeurt dat nog regelmatig. Maar volgens Margriet Crezee van PGOsupport is dat niet altijd nodig. ‘Deze tijd vraagt juist om het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.’

Lees het interview

Frans Spierings is onderzoeker bij Koplopers, een project dat psychische kwetsbaarheid bespreekbaar wil maken. Van begin tot eind zijn jongeren daarbij betrokken als co-onderzoekers. In een persoonlijke column deelt hij zijn visie op participatief onderzoek.

Lees hier de column

Binnen Beter Samen werken onderzoekers met mensen met dementie, mantelzorgers en naaste familie. Projectleider Laura Vermeulen: ‘Ervaringen van betrokkenen vormen het hart van het onderzoek.’

Lees het interview met Laura

De stem van de doelgroep telt bij ZonMw. Reden om twee ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking te vragen voor de programmacommissie van het programma Gewoon Bijzonder.

Lees het interview

Lydia Braakman ontwikkelde samen met een groep ouders een doe-het-samen-gids in blik, met materiaal om ervoor te zorgen dat kinderen met een chronische aandoening zo normaal mogelijk naar een reguliere school kunnen gaan. In dit interview vertelt ze haar verhaal.

Lees het succesverhaal van Lydia

VE verzamelpagina

Het programma Voor elkaar! financiert projecten voor én door patiënten. Hoe pakken de projectleiders die participatie aan? En hoe zorgen ze voor impact? Daar interviewden we projectleiders over.

Bekijk de interviews

Mensen met verward gedrag op straat hebben niet zelden complexe gezondheidsproblemen. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate beproefde een nieuwe manier om hen op te vangen, waarbij een ervaringsdeskundige ze mede begeleidt.

Lees het interview

Herstel doe je zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen! Bij Samen Sterker Worden zitten ervaringsdeskundigen klaar om te helpen. Bekijk videoportretten waarin mensen vertellen over hun ervaringen.

Bekijk de video

Doen mensen uit de doelgroep vanaf het begin mee met een project? Wat hebben zij aan de resultaten? Daar draait om bij de beoordeling van aanvragen voor Fatoș Ipek-Demir en Jan Festen, ervaringsdeskundigen en lid van de commissie Langdurige Zorg en Ondersteuning.

Lees het interview met Fatoș en Jan

Tips en tools

Het experimenteren met patiëntenparticipatie in de afgelopen jaren levert naast succesverhalen ook mooie anekdotes op. Vanuit het programma Patiëntenparticipatie zijn de belangrijkste inzichten, hindernissen, bloopers en uitdagingen verzameld. In deze publicatie vindt u 11 lijstjes met elk een top 10: 10 goede redenen, 10 smoezen, 10 tips om het leuk te houden en meer!

Lees de publicatie

Waar begin je, als je met patiënten of cliënten wilt samenwerken in je onderzoek? Hoe betrek je patiënten of cliënten zinvol bij je onderzoek? Wat zijn valkuilen en succesfactoren in de samenwerking? En hoe vind je de juiste ervaringsdeskundigen? Onderzoekers kunnen nu voor de antwoorden terecht op de Kickstarter voor patiëntenparticipatie in onderzoek.

Naar de kickstarter

Welke rol krijgt een ervaringsdeskundige in een onderzoekstraject van de onderzoeker? En welke rol wil hij/zij zelf en wanneer? Met de participatiematrix maak je inzichtelijk welke rollen zij in kunnen nemen in verschillende fasen van het project.

Naar de participatiemix

Patiëntenparticipatie in onderzoek heeft maatschappelijke en wetenschappelijke meerwaarde. Maar blijkt niet eenvoudig vorm te geven. Dat lukt wel als financiers, patiënten en onderzoekers gezamenlijk, op meerdere terreinen tegelijkertijd, actie ondernemen.

Kom ook in actie!

Zelf aan de slag met het betrekken van mensen met dementie en/of mantelzorgers? Voor handvaten en inspiratie bezoek je deze webpagina van Alzheimer Nederland.

Bekijk de toolkit van Alzheimer Nederland

Meer tips en tools

Relevante links



© ZonMw 2020

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website