Een nieuwsbriefspecial over participatie, terwijl er vanwege corona nog veel beperkingen zijn en sommigen wel ‘wat anders aan hun hoofd hebben’? Jolanda Huizer, die zich bij ZonMw bezighoudt met participatie, vertelt waarom we juist nu aandacht besteden aan dit onderwerp.

Corona zet ons leven op z’n kop. Nog dagelijks overlijden er mensen aan het virus of worden zij (ernstig) ziek.  En ook mensen die niet ziek worden ondervinden de gevolgen van het virus. Het leven ziet er anders uit. Voor bewoners van zorginstellingen, voor mensen met een beperking, voor ouderen, jongeren: iedereen krijgt ermee te maken.

Zo ook onderzoekers. Zij worden geconfronteerd met universiteiten die hun deuren sluiten en projecten die stilvallen. Onderzoek doen “in het veld” is een stuk moeilijker geworden, zo niet onmogelijk. Zij moeten op zoek naar creatieve oplossingen, ook voor de samenwerking met ervaringsdeskundigen. Hoe pak je dat aan?

Een nieuwsbriefspecial

Met deze nieuwsbriefspecial willen we onze lezers informeren, inspireren en handvatten geven om aan de slag te gaan. Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of dit het goede moment is voor een nieuwsbrief over participatie. Maar nu Nederland langzaam weer open gaat en er iets meer mogelijk is, komt er wel meer ruimte voor andere zaken. Ook voor participatie.

Dat zien we ook terug, bijvoorbeeld in het nieuws. Zo deed minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink een oproep om met mensen met een beperking in gesprek te gaan wanneer er nieuwe coronamaatregelen worden bedacht, nog ‘vóórdat er ook maar een letter op papier staat’. En niemand minder dan premier Rutte riep kinderen en jongeren op om hun stem te laten horen en met ideeën te komen.  

Bij ZonMw zetten we ons al 20 jaar in voor participatie. En dat onderzoekers daar ook het belang van inzien zien we terug in de aanvragen die we binnen krijgen. Ook binnen ons recent gestarte COVID-19 Programma. Daarin zien we dat veel mensen de samenwerking opzoeken met ervaringsdeskundigen om de problemen rondom corona op te lossen. De behoefte aan samenwerking met ervaringsdeskundigen is dus niet afgenomen vanwege corona. In tegendeel. Daarom besteden we met deze nieuwsbriefspecial aandacht aan participatie. Juist nu.

Informeren, inspireren en tips

De nieuwsbrief bestaat uit drie delen. In het eerste blok vertelt Christine Dedding meer over wat participatie inhoudt en waarom het zo belangrijk is om daarmee aan de slag te gaan. Omdat corona veel invloed heeft op wat er mogelijk is geeft Margriet Crezee van PGOsupport tips over hoe je participatie vorm kan geven in coronatijd.

In het tweede deel komen onderzoekers en ervaringsdeskundigen aan het woord over hun ervaringen met participatie. Zij vertellen over wat participatie op kan leveren, maar ook over hoe ingewikkeld het kan zijn. In het laatste blok geven we een aantal concrete tips en tools waarmee je aan de slag kan.

Wil je na het lezen van de nieuwsbriefspecial nóg meer weten over participatie? Neem dan eens een kijkje op www.zonmw.nl/participatie. Die pagina is helemaal vernieuwd en staat vol met handige informatie om met participatie aan de slag te gaan. En heb je vragen? Mail dan vooral: participatie@zonmw.nl.

Jolanda Huizer

Relevante links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website