Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruikgemaakt wordt van individuele fenotypische en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen. Bij de juiste therapie op maat hebben patiënten een grotere kans op verbetering of herstel met minder bijwerkingen. Patiënten ondergaan dan ook minder ‘zinloze’ behandelingen en ervaren (mede daardoor) veel minder vaak bijwerkingen. Op macroniveau kan Personalised Medicine leiden tot een betere kostenefficiëntie in de zorg.

Om u te inspireren en er samen voor te kunnen zorgen dat de innovaties op het gebied van Personalised Medicine sneller bij de patiënt terecht komen, delen we graag de (verwachte) resultaten uit verschillende projecten van het programma Personalised Medicine. Binnen het programma Personalised Medicine wordt samengewerkt met Zilveren Kruis, KWF Kankerbestrijding, ReumaNederland en het Canadian Insitute for Health Research (CIHR).

Hieronder treft u een overzicht van interviews

 

Nederlandse moleculaire tumorboards werken steeds nauwer samen bij het formuleren van behandeladviezen. Harry Groen en Bart Koopman vertellen over het opzetten van een landelijk MTB-netwerk, en de uitdagingen die dat oplevert.

Lees het interview

De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze ‘next generation sequencing’ en wat niet? Voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten maakt dat inzichtelijk.

Klinisch geneticus Marjolein Kriek (LUMC)

Nederlandse klinisch genetici ontwikkelen samen een genetische spoedtest voor kinderen met een vermoeden op een genetische aandoening. Zo kunnen zij eerder een behandeling krijgen en zich op een passende manier blijven ontwikkelen.

Wendy van Zelst en Lisenka Vissers (Radboudumc)

Afweerstoornissen bij kinderen zijn moeilijk te herkennen, terwijl het belangrijk is zo vroeg mogelijk een diagnose te stellen. Een genetische test voor alle afweerstoornissen kan uitsluitsel bieden.

Joris van Montfrans en Geert Frederix (UMC Utrecht)

Onderzoekers van het Erasmus MC kunnen de bloedziekten acute myeloïde leukemie en multipel myeloom per patiënt gedetailleerd typeren. Daarvoor gebruiken zij next-generation sequencing.

Moleculair bioloog Peter Valk (Erasmus MC)

Fundamenteel onderzoek stond aan de basis van de gepersonaliseerde behandeling van patiënten met kanker. Dankzij whole genome sequencing kunnen artsen patiënten tegenwoordig behandelen op basis van individuele genetische opmaak.

Edwin Cuppen, Hartwig Medical Foundation

Een consortium onderzoekers van verschillende Nederlandse universitair medische centra en Hartwig Medical Foundation ontvangen een bedrag van 260.000 euro voor onderzoek naar het complete DNA-profiel voor therapie op maat bij een melanoom.

Lees het artikel

Het verzamelen en interpreteren van het genetisch profiel van patiënten is nog onvoldoende geharmoniseerd. Een werkwijzer voor datamanagement brengt wetenschap en patiëntenzorg straks dichter bij elkaar.

Jeroen Beliën (Amsterdam UMC, locatie VUmc)

Met Next Generation Sequencing (NGS) kan een groter deel van het DNA sneller en goedkoper worden onderzocht. Deze ontwikkeling biedt meer diagnostische mogelijkheden en kans op een behandeling op maat.

Lees het artikel

Bijna alle Nederlandse pathologielaboratoria werken in één project samen aan een gelijkschakeling van voorspellende moleculaire analyses in de pathologie. Dat draagt bij aan de toepassing van precisiemedicijnen bij patiënten met kanker.

Lieneke Steeghs (Radboudumc)

Als kanker bij kinderen na behandeling terugkomt, reageert de tumor niet meer op de oorspronkelijke therapie. Met gerichte medicatie is er voor hen winst te behalen. Onderzoek versnelt de kennisontwikkeling op dit terrein.

Karin Langenberg en Jan Molenaar (Prinses Máxima Centrum)

Voor veel aandoeningen nemen artsen lichaamsmateriaal af bij patiënten, bijvoorbeeld tumorweefsel. Dit kan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Een toolbox helpt ziekenhuizen de richtlijnen hiervoor te volgen.

Susanne Rebers en Marjanka Schmidt (Nederlands Kanker Instituut)

Onderzoekers kunnen hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Het platform wordt steeds beter gevonden.

Susanne Rebers en Margo van Reen

In Nederland houden steeds meer onderzoekers zich bezig met de ontwikkeling van personalised medicine. Het onderzoeks- consortium ELSI-PM werkt aan het vormgeven van een normatief kader.

Roel Wouters, medisch ethicus UMC Utrecht

Het initiatief voor een landelijke Health Research Infrastructure (Health-RI) zet concrete stappen op weg naar een nationale infrastructuur voor gezondheidsdata, beelden en monsters, compleet met voorzieningen voor optimaal gebruik.

Leone Flikweert, kwartiermaker Health-RI

Eind mei 2022 moeten bedrijven en instellingen hun producten en procedures aan de nieuwe In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR) hebben aangepast. Onderzoekers moeten hier nu al op anticiperen.

Kees Maquelin en Maartje van der Avert (VWS)

In het programmaboekje zijn 30 projecten die bijdragen aan de implementatie van Personalised Medicine in de Nederlandse zorg overzichtelijk samengebracht.

Bekijk het programmaboekje

In samenwerking met:

Binnen het programma Personalised Medicine wordt samengewerkt met Zilveren Kruis, KWF Kankerbestrijding, ReumaNederland en het Canadian Insitute for Health Research (CIHR).

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website