Jimmy (31), vader van twee jongetjes. Is van origine geluidstechnicus en krijgt nu in zijn herstelproces de tijd om te ontdekken wat voor werk bij hem past. Werd lange tijd overschreeuwd door zijn persoonlijkheidsstoornis.

‘Toen ik destijds mijn pasgeboren zoontje hoorde huilen, kon ik alleen maar totaal ontredderd naar hem kijken. Ik had geen idee wat ik moest doen. Wat is dat: troosten? Ik verstijfde. Zijn huilen triggerde het schreeuwen in mijn hoofd en de pijn die ik als kind altijd heb gevoeld.

Sinds vorig jaar draag ik een brief bij me die ik heb geschreven aan de kleine jongen die ik zelf ooit was. Ik heb die geschreven tijdens een traject waarin je je levensverhaal optekent. Ik had daarvoor al
ik-weet-niet-hoeveel therapieën achter de rug. Niks hielp. En in plaats van dat het makkelijker werd, werd alles alleen maar moeilijker. ‘Je moet het zelf doen Jimmy’, hoorde ik steeds. En ik wilde niks liever, maar hoe dan? Ik worstelde al zo lang.

Steeds als het me te veel werd, sloot ik me af. Ik trok me dan terug in mijn bubbel waar ik – en ik vind dit moeilijk om te zeggen – de dingen niet meer helemaal zag zoals ze waren. Dan hoorde ik voortdurend kritische stemmen die me toeschreeuwden bij alles wat ik deed en bij alles wat er moest gebeuren. Nu weet ik: het was mijn eigen stem die oorverdovend brulde wat anderen in mijn jeugd altijd tegen me riepen.

‘Het meest krachtige wat je kunt ontdekken is jezelf’

Maar nu is het stil. Het schrijftraject was voor mij life changing. Mijn verleden was altijd een groot zwart gat vol ellende waar ik niks mee wilde. Maar door een tijdlijn te maken – met alles wat mooi en niet mooi was – ben ik anders gaan kijken naar wat er daadwerkelijk is geweest. Door te kijken vanuit de derde persoon zag ik niet alleen mezelf en hoe ik op de gebeurtenissen reageerde. Ik zag ook dat ieder mens doet wat ie kan, zoals mijn moeder, met wie ik pas sinds kort weer contact heb. Niet dat ik goedpraat wat er is gebeurd. En ja, ik mag best boos zijn. Maar misschien kon zij ook niet anders, net als ik. Het gekke is ook: ik was er altijd van overtuigd dat ik als jongetje alles alléén heb moeten doen. Maar nu zie ik pas dat er op moeilijke momenten altijd wel iemand bij me was. Mijn verhaal is blijkbaar groter dan ikzelf tot nu toe kon zien.

Ik begrijp nu ook dat ik mezelf al die tijd de schuld heb gegeven van alles wat thuis niet goed ging. Mijn hoofd zat vol overtuigingen en opdrachten, en vol consequenties als ik iets niet goed deed. Ik kleineerde mezelf voortdurend en droeg mezelf op me te gedragen zoals ik moest zijn in de ogen van anderen. Ik was er eigenlijk helemaal niet. Sindsdien kan ik als volwassene tegen die kleine Jimmy in mij zeggen: dit klopte niet lieve jongen, zo had het niet mogen gaan. Wat je droeg was te groot. Het deed me ook ontdekken wat het meest krachtig is: ikzelf. Met alles wat bij mij hoort en mij sterk heeft gemaakt.

Afscheid nemen van het geschreeuw in mijn hoofd is ook spannend. Zonder dat had ik het namelijk nooit gered. Het is en blijft een strijd, ook zonder die stem. Ik zal moeten accepteren dat ik op een bepaalde manier beperkt ben in hetgeen ik aankan. Maar ik weet nu wel wat goed voor me is, waar mijn grenzen liggen. En dat heb ik nog nooit zó gevoeld.’

Dit portret is onderdeel van het boek 'Binnen de buitenkant'. Het boek laat je onder de huid kruipen van psychisch (zeer) kwetsbare mensen die hun balans in het leven terugvonden, dankzij herstelondersteunende zorg. Dit boek is kosteloos te bestellen.

Boek Binnen de buitenkant

Het boek Binnen de buitenkant gunt de lezer een kijkje in het hoofd en hart van mensen die vastliepen in zichzelf. Hun verhalen worden gelardeerd met persoonlijke tips, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele, door ZonMw gefinancierde, projecten. Daarnaast is een apart hoofdstuk te lezen over het ontstaan en de visie van de herstelbenadering.

Bestellen en meer informatie

   

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden ZonMw, VNG en Impuls Werkplaats onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid’ aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving met passende zorg en ondersteuning voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website