In deze podcastserie vertellen onderzoekers welke man-vrouwverschillen zij onderzoeken, waarom zij dat doen, en wat we aan hun onderzoeksresultaten hebben.

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

Komende weken publiceren we podcasts over de volgende thema's:

Ook bespreken we waarom onderzoek naar man-vrouwverschillen nodig is, hoe het kennisprogramma 'Gender en gezondheid' tot stand is gekomen en wat het heeft opgeleverd. Abonneer op onze podcast om op de hoogte te blijven via Spotify, iTunes of uw podcastapp.

Wat hebben psychologische klachten met hart- en vaatziekten te maken? Dat onderzoekt Paula Mommersteeg, universitair docent bij Tilburg University. Cardiovasculair internist Jeanine Roeters van Lennep vertelt over hoe je Schotse mannen motiveert hun leefstijl te verbeteren.

Lees het artikel en luister de podcast

Hoe kom je erachter of subtiele man-vrouwverschillen een gevolg zijn van biologische, of sociologische processen? Michel Nivard vertelt over zijn onderzoek naar psychiatrische ziekten die worden veroorzaakt door een samenspel tussen genen en de omgeving.

Lees het artikel en luister de podcast

Wat is de relatie is tussen buikvet, oestrogeen en insulineresistentie en diabetes? Hoe onderzoek je verschillen in hormoonbalans en wat is effect op migraine? Antoinette Maassen van den Brink en Anton Jan van Zonneveld vertellen over hun onderzoeken naar hormonen.

Lees het artikel en luister de podcast

Meer weten over Gender en gezondheid?

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website