Om de negatieve gevolgen van het coronavirus (COVID-19) te beperken, is de regeling Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19) gestart. Op deze pagina staan de projecten over palliatieve zorg die uit die regeling voorkomen.

Inhoud

Rouwrituelen in en na coronatijd: ondersteuning voor nabestaanden als preventie voor de toekomst

Het doel van dit project is om nabestaanden, en indirect hun zorg- en hulpverleners, concrete handvatten te bieden om te rouwen tijdens en na coronatijd (bijvoorbeeld ook middels uitgestelde rituelen). Dit kan concreet door middel van rituelen, oud of nieuw, die voldoen aan de coronarichtlijnen voor waken, uitvaarten en rouwperiodes.

Jaarlijks sterven in Nederland tussen de 135.000 en 140.000 personen, die ongeveer 500.000 nabestaanden achterlaten. Op dit moment (1-4-2020) zijn er 1.200 overledenen door het coronavirus (COVID-19) en de verwachting is dat dit aantal de komende maanden flink zal stijgen. Precieze prevalentie- en incidentiegegevens van gecompliceerde rouw bij nabestaanden of bij zorgverleners zijn niet beschikbaar. Wel is het volgende bekend: naarmate de periode van ziekte voorafgaand aan het overlijden langer duurt, kunnen nabestaanden zich beter voorbereiden op het verlies. Er kan dan zogenaamd ‘anticiperend’ gerouwd worden. Als deze periode echter gepaard gaat met overbelasting of onverwachte situaties, verhoogt dit de kans op gecompliceerde rouw.

Overzicht van alternatieve rituelen of ideeën

De inbreuk van coronarichtlijnen op alles rond het overlijden speelt echter niet alleen bij mensen die als gevolg van het coronavirus (COVID-19) overlijden. Steeds duidelijker wordt dat de coronapandemie ook bij ‘gewone’ overlijdens ingrijpende gevolgen kan hebben.
We willen daarom proberen dit probleem rond de coronarichtlijnen en rouwen te verlichten met een overzicht van alternatieve rituelen of ideeën die nu wèl kunnen.

Meer informatie

ProjectnummerR2O50
Looptijd20-4-2020 t/m 20-7-2020
OrganisatieLOCOmotion Advies en Onderzoek BV
ContactpersoonDrs. Nico Knibbe

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website