Resultaten van Palliantieprojecten op gebied van rouw en nazorg. In de interviews met projectleiders en zorgprofessionals leest u meer over de projecten en de resultaten.

Inhoud

'Neem naasten meteen bij het eerste contact serieus'

De Oog voor Naasten-methodiek is in 8 zorginstellingen geïmplementeerd. Zij onderkenden het belang van oprechte aandacht voor naasten van ongeneeslijk zieke patiënten. Hoe heeft de methodiek daaraan bijgedragen en hoe wordt geprobeerd nog beter aan te sluiten bij behoeften van naasten?

Foto van Noeska Schrijver met de methodiek in handen
Noeska Schrijver met de Oog voor Naasten-Methodiek

Dat de Oog voor Naasten-methodiek waardevol is hoor je meteen als je naasten spreekt die de methodiek kennen, zegt oncologie- en palliatieverpleegkundige Noeska Schrijver. Zij is projectambassadeur in het HagaZiekenhuis en heeft met haar collega’s tientallen naasten ondersteund met de methodiek. ‘Op de oncologische afdeling zien we elke dag de ellende waar mantelzorgers mee geconfronteerd worden’, zegt Schrijver. ‘Omdat ze zichzelf wegcijferen voor hun dierbare zeggen ze vaak dat het wel goed gaat. Maar in hun ogen zie je de vermoeidheid, de stress en het verdriet. Met Oog voor Naasten maken we hen duidelijk dat ook zíj gehoord worden. Ik heb al van veel mensen gehoord hoe dankbaar ze daarvoor zijn.’

3 tips voor zorgverleners

  1. Onderdeel van de methodiek is een informatieblad over wat als de patiënt is overleden. Dit is een los blad omdat sommige naasten nog niet over deze fase willen praten. Belangrijk is vragen of mensen het over de dood willen hebben. Zo niet, maak duidelijk dat dit ook goed is en het informatieblad niet perse voor nú is, maar over enkele tijd wel een steun kan zijn.
  2. Vul als zorgverlener zelf vragenlijsten in over wat jijzelf belangrijk vindt als naaste. Dit vergroot de bewustwording en bevordert de implementatie van de Oog voor Naasten-methodiek.
  3. Enkele simpele vragen of opmerkingen kunnen veel goeds doen voor het gevoel van een naaste. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hoe gaat het met ú?’, vragen of een nagesprek op dat moment uitkomt, en benadrukken dat diegene altijd mag terugkomen op een keuze.

 

Resultaten

Dit interview gaat over de resultaten uit het Palliantieproject Oog voor naasten: ontwikkeling en implementatie van een handreiking ‘Voor- en nazorg rondom het sterven van een dierbare'.

Programma Palliantie. Meer dan zorg

Redactie Jeroen Wapenaar
Eindredactie ZonMw-team Palliatieve zorg

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website