In dit digitale magazine houden we u op de hoogte van ervaringen en resultaten uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET).
Stel de cliënt, patiënt, burger, mantelzorger en/of zorgprofessional centraal binnen jouw SET-project. Voor de implementatie is het belangrijk de wensen en behoeften van deze groep goed te kennen en mee te nemen. Dit heeft invloed op de acceptatie en adoptie van een e-health-toepassing.
Waar moet je rekening mee houden bij de instructie en training van deze verschillende doelgroepen? Hoe ziet een goed opleidingsplan eruit? Welke verschillende manieren zijn er waarop je een training kunt aanbieden?
Het delen van kennis en ervaringen, helpt andere organisaties sneller en beter e-health te kunnen implementeren. Hieronder valt onder andere: contractafspraken met leveranciers en het inrichten van een service centrale voor vragen over verschillende e‑health-toepassingen.
Het implementeren van e-health of digitale zorg is voor een deel technische innovatie, maar het overgrote deel is sociale innovatie. Met sociale innovatie bedoelen we het veranderen van hoe mensen met de nieuwe technologie mogen, willen en kunnen werken. Verandermanagement dus. Dat vraagt om leiderschap!
Het is goed om te realiseren dat het implementeren van e-health tijd kost. Zorg dat je een goede start maakt door een goede planning te maken en de juiste mensen aan te haken.