Hoe dragen we bij aan het verminderen van symptomen, zoals pijn of een droge mond, bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn? Die vraag staat centraal in 3 projecten waarin projectteams werken aan onderzoek en behandelinnovaties.

Wat houdt symptoombehandeling in en waarom is het belangrijk? Hoogleraar Palliatieve geneeskunde en specialist oncologische pijnbestrijding Marieke van den Beuken-van Everdingen legt dat uit.

Lees het interview met Marieke van den Beuken-van Everdingen

Nog te vaak krijgen mensen met uitgezaaide kanker die zware pijnmedicatie gebruiken last van obstipatie. Hoe kun je dit symptoom voorkomen? Preventieve inzet van macrogol of magnesiumhydroxide kan helpen.

Lees de blog van Monique Steegers over haar onderzoek hiernaar

Een droge mond komt veel voor bij patiƫnten in de laatste levensfase. Dat geeft vaak problemen met slikken, pijn en een veranderde smaak. Kun je die symptomen verlichten met het medicijn pilocarpine en de inzet van een Mond-Educatie-Programma?

Lees de blog van Annelot van der Meulen over onderzoek hiernaar

Uitzaaiingen in botten bij mensen met (ver)gevorderde kanker veroorzaken vaak pijn en verslechteren de levenskwaliteit. Helpt het om de bestaande behandelcombinatie van opereren en bestralen om te draaien en in te korten?

Lees de blog van Lenny Verkooijen en haar team over onderzoek hiernaar
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website