Is het erg om voorop te lopen? De revolutie moet ergens beginnen, dus waarom niet in Nederland? Zijn we daar klaar voor? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de positie van Nederlandse wetenschappers in de rest van de wereld, met name jonge onderzoekers en docenten? Of is het toch beter om kleine stapjes te nemen?

Nederland voorloper

Het is positief voor Nederland om voorloper te zijn op het gebied van vernieuwing van de wetenschap, stelden de deelnemers aan deze sessie. Tijdens de discussies werd een aantal aspecten van die vernieuwing specifiek onder de loep genomen, zoals de erkenning van pluriformiteit in verschillende loopbaanpaden en een nieuwe manier van beoordelen. Een meer diverse onderzoekomgeving maakt Nederland aantrekkelijker, aldus de deelnemers. Voor de landen in het zuiden en oosten van Europa was Nederland al een voorbeeld bij het implementeren van de klassieke beoordelingsindicatoren en zou nu dus ook een wegbereider kunnen zijn bij de vernieuwing van het huidige systeem waarbij niet alleen wordt gekeken naar meetbare indicatoren (zoals: hoe vaak en waar heb je gepubliceerd), maar ook naar het bredere verhaal (narratief). De deelnemers stelde daarbij dat de verbetering van de meetbare kwaliteitsindicatoren en de integratie met narratieven in een internationale context uitgevoerd moet worden. Het is belangrijk om de ontwikkelingen in de VS en China op het gebied van vernieuwing van de wetenschap en de criteria die deze landen voor beurzen hanteren in de gaten te houden.
Jonge wetenschappers vormen een rolmodel voor de vernieuwing van de wetenschap in Nederland omdat ze de nieuwe benadering ook kunnen meenemen naar het buitenland.

Veel potentieel

De conclusie was dat er veel potentieel is voor (het erkennen van de) diversificatie van de carrièrepaden en dat men niet te bang moet zijn voor verandering. Vervolgens werd gesproken over de eindvraag die de deelnemers wilden meegeven voor het plenaire gedeelte in de zaal en die ook gold als een conclusie van de sessie: in welke mate willen we onszelf internationaal profileren als wetenschappelijke gemeenschap, die bewust experimenteert met meer pluriformiteit van loopbaanpaden, in een competitief systeem?

Daniël Lakens
Discussie tijdens break-out sessie

Aanbevelingen

  • Experimenteer op een gecontroleerde manier met veranderingen
  • Probeer nieuwe dingen uit en leer in een veilige omgeving
  • Verlies niet wat we hebben, maar creëer diversiteit in het team zodat je kan inspelen op de ontwikkelingen
  • Vertel de positieve verhalen over verandering

Moderator: dr. Daniël Lakens, assistant professor, Human-Technology Interaction, TU Eindhoven

In samenwerking met:

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Evolutie of revolutie? Praat mee over de wetenschapper 2030 is door ZonMw in samenwerking met NWO georganiseerd. Het programmateam bestond uit: Cassandra Appelman, Martijntje Bakker, Anita Bos, Roula Dambrink, Maaike Damen, Olivier Morot, Jacqueline Mout, Sanne Raes, Annelein Stax, Rita Struhkamp en Jos Zandvliet

Tekst: Tjitske Lingsma
Fotografie: Sannaz Moghaddam Sannaz Fotografie
Eindredactie: Marja Westra en Cassandra Appelman (ZonMw)

Uitgave ZonMw, juni 2019

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website