Nederland moet zijn positie als frontrunner koesteren

Open science met open data en open access behoren tot prioriteiten van de Europese Commissie, stelde Jean-Eric Paquet, Director-General Research and Innovation van de Europese Commissie. Er wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor een open science cloud. De manier waarop nu wordt gepubliceerd, moet veranderen. De betaalmuren zullen verdwijnen, aldus Paquet.

Open access is nu het momentum aan het creëren om het over erkennen en waarderen te hebben. Er zijn zo veel manieren om excellence te meten. Nu wordt er gekeken naar hoeveel iemand heeft gepubliceerd en in welk tijdschrift. Maar de volgende stap is dat juist de waarde van de inhoud telt, aldus Paquet.

Jean-Eric Paquet

Hij roemde Nederland als voorloper, ook al bestaan er onder Nederlandse academici zorgen over. De directeur-generaal wees erop dat de discussie ook speelt in Frankrijk, Spanje en Scandinavische landen. Hij riep Nederlanders op om niet te blijven hangen in het praten over nadelen van een koppositie. Paquet benadrukte: ‘Verlies je positie als frontrunner niet. Kijk ook naar de voordelen. Je zult een betere positie hebben en competitiever zijn bij verandering.’

Horizon Europe

Er wordt gewerkt aan Horizon Europe. In september vindt in Brussel een discussie plaats over de prioriteiten, de missie en partnerships. Als Europa met een goed metrics systeem komt, moeten de anderen zich aanpassen, stelde Paquet.

In samenwerking met:

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Evolutie of revolutie? Praat mee over de wetenschapper 2030 is door ZonMw in samenwerking met NWO georganiseerd. Het programmateam bestond uit: Cassandra Appelman, Martijntje Bakker, Anita Bos, Roula Dambrink, Maaike Damen, Olivier Morot, Jacqueline Mout, Sanne Raes, Annelein Stax, Rita Struhkamp en Jos Zandvliet

Tekst: Tjitske Lingsma
Fotografie: Sannaz Moghaddam Sannaz Fotografie
Eindredactie: Marja Westra en Cassandra Appelman (ZonMw)

Uitgave ZonMw, juni 2019

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website