Gemeenten gebruiken verschillende manieren om armoede te bestrijden en mensen met problematische schulden te helpen. Onderzoekers zijn aan de slag gegaan om te kijken wat daarbij wel en niet werkt.

Lees in deze brochure over de bevindingen en tips van gemeenten en onderzoekers op het gebied van Schulden en armoede. Onderzoekers wierpen een blik in de diverse keukens van gemeenten en laten in deze brochure zien wat we daarvan kunnen leren. Daarnaast vertelt een aantal mensen vanuit de praktijk hoe zij aankijken tegen schulden en armoede.

Bent u ook benieuwd naar resultaten op andere thema's? Ga dan naar de homepage van onze artikelenreeks Vakkundig aan het werk: de resultaten.

 

Moneyways

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht samen met het NIBUD de werking van het lespakket Moneyways op mbo-scholen.

Lees meer over Moneyways

Samen met vijf uitvoeringsorganisaties ontwikkelde de Hogeschool Utrecht een alternatieve budgetcursus, aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Naar een effectieve budgetcursus

Elke gemeente gebruikt vrijwilligers om mensen in schuldhulptrajecten extra begeleiding te kunnen bieden. Hoe effectief is dat eigenlijk?

‘Vrijwilliger brengt rust en overzicht’

Inwoners die schulden en andere problemen zelf aanpakken en begeleidende gesprekken van professionals die hun oordeel achterwege laten. Daarmee hielp de gemeente Alphen aan den Rijn inwoners die met een meervoudige ondersteuningsvraag aanklopten.

Niet meer met het actielijstje van de professional naar huis

Benieuwd naar meer resultaten? Vanuit de startpagina van deze publicatie vind je alle resultaten op de thema's re-integratie, methodisch aan het werk, integraal werken, schulden en armoede, statushouders.

Naar de startpagina van de publicatie 'Vakkundig aan het werk: de resultaten'

Vakkundig aan het werk

Om gemeenten beter op weg te kunnen helpen, voert ZonMw op verzoek van het ministerie van SZW en in nauwe samenwerking met Divosa, SAM, VNG, UWV en VWS het kennisprogramma Vakkundig aan het werk uit. Dit programma levert kennis op voor gemeenten om de dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen te verbeteren. Onder meer over effectieve aanpakken om vergunninghouders te ondersteunen in het krijgen en behouden van regulier betaald werk.

Bekijk ook onze andere brochures met lessen uit het programma Vakkundig aan het werk:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Op de themapagina Vakkundig aan het werk vindt u altijd het laatste nieuws, bijvoorbeeld over lopende en afgeronde projecten. Wilt u niets missen, abonneer u dan op onze nieuwsbrief of bekijk de laatste edities.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website