Kennisontwikkeling en kennistoepassing door en met de praktijk en het onderwijs dragen bij aan verdere professionalisering van het verpleegkundig en verzorgend beroep. Daarom staat kennisuitwisseling centraal tijdens onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst.
Opening
Dagvoorzitter Yvonne Heijnen-Kaales opende donderdagmiddag 16 juni 2022 de bijeenkomst met een uiteenzetting van belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren; het zwartboek uit 1982, de witte woede in 1989, het toegenomen aantal hoogleraren verplegingswetenschap en het onlangs verschenen witboek van de verpleging en verzorging.
Zeggenschap
Vervolgens nam hoogleraar en chief nursing officer Evelyn Finnema ons mee in de ontwikkelingen rondom zeggenschap van en door V&V-professionals. ‘Zeggenschap is een positieve manier om de professionele kracht te versterken, waar de hele zorg baat bij heeft.’
Verpleegkundigen en verzorgenden moeten zeggenschap krijgen bij het beleid, de besluitvorming en de praktijk van hun beroep. Dit is noodzakelijk om de continuïteit en kwaliteit van de steeds complexere zorg te waarborgen.
Voorzitter V&VN IC en verpleegkundige ICU Rowan Marijnissen-de Jong ging met de deelnemers in gesprek over de geleerde lessen uit de COVID-19-pandemie. Wat kunnen we hiervan meenemen naar de reguliere zorgverlening?
Voor IC-verpleegkundigen was het werken tijdens de COVID-19-pandemie zwaar, maar er zaten ook positieve kanten aan. Op meerdere IC’s kregen ze grotere autonomie en ontplooiden zich. 'We kregen en namen zeggenschap. Onder druk van de omstandigheden stonden verpleegkundigen in hun kracht.'
In 2 workshoprondes gingen sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek over waar zij tegenaan lopen bij verdere professionalisering van het vak en bij het versterken van hun positie. Wat is de rol van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden bij kwaliteit van zorg, kostenbeheersing, eigen regie, de Juiste Zorg op de Juiste Plek en positieve gezondheid en hoe maken we deze rol meer zichtbaar?
Samenwerking in onderzoek
Jan Hamers en Judith Meijers (Maastricht University)
Hoe draagt samenwerken in wetenschappelijk onderzoek bij aan het optimaliseren van kennisontwikkeling?
In de workshop werd enerzijds gekeken naar effectieve vormen van samenwerking zoals team science en citizen science. Anderzijds naar samenwerking door het gebruik van bestaande data.
Denise Spoon (Erasmus MC) en Moniek Zijlstra-Vlasveld (ZonMw)
Het implementeren van nieuwe interventies of richtlijnen blijft een uitdaging. Hoe kun je de stap maken van ‘bevorderende en belemmerende factoren’ naar implementatiestrategieën? In deze workshop zijn 7 implementatiestrategieën besproken. Belangrijkste tips:
Betrek de doelgroep vanaf de start.
Maak het doel concreet en pak het regionaal en laagdrempelig aan.
Beschrijf de stappen die je zet op zo'n manier dat een ander er mee aan de slag kan. Beschrijf dus ook wat er fout gaat, zodat anderen niet tegen dezelfde problemen aanlopen.
Joke Zoetemelk (verzorgende IG bij Marente) en Annemarie Klaassen (Van Kleef Instituut)
Als verzorgende ben je de spil in de zorg voor de cliënt. Je verstaat je vak en kan als geen ander inschatten wat nodig is voor goede zorg. Die zorg wordt steeds complexer en vraagt om meer samenwerking en afstemming.
Ook daarin heb jij een belangrijke rol; als verzorgend leider. In de workshop gingen Joke en Annemarie met de deelnemers in gesprek over 9 handvatten die je helpen bij jouw verzorgend leiderschap.
Irene Muller-Schoof (Tilburg University), Dianne van Kuijk-van den Nieuwenhuijzen (ROC Tilburg) en Annette Zandvliet (ZonMw)
Bespreek vooraf en gedurende het samenwerken of en hoe de expertise van de deelnemers ingezet kan worden bij de verschillende onderzoeksstappen, zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de diversiteit en expertise. Werk dus niet alleen aan het resultaat, maar bespreek ook het proces en ieders rol.
Zorg voor meer onderzoek met de focus op verzorgenden. Zowel nationaal als internationaal is er nog weinig onderzoek gedaan met de focus op verzorgenden. En dat is opmerkelijk, want deze beroepsgroep bestaat uit meer dan 243.000 verzorgenden.
Meer weten? Bekijk de projecten over leren & verbeteren op onze website.
Multidisciplinaire samenwerking bij ontwikkeling kwaliteitsstandaarden
Marjolein de Booys (Zorginstituut Nederland) en Rixt Zuidema (Hogeschool Utrecht)
Deze workshop is gebaseerd op resultaten van de programmeringsstudie kwaliteitsstandaarden wijkverpleging. De programmabureaus zijn in verschillende fases van ontwikkeling. In deze sessie zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de verschillende programmabureaus.
Eén van de conclusies was dat beginnende programmabureaus tijd en mogelijkheden gegund moet worden om het eigen beroep te ontwikkelen, voordat gestart wordt met multidisciplinaire richtlijnontwikkeling.
Natuurlijk waren er verschillende momenten om te netwerken en van gedachten te wisselen. Daar werd goed gebruik van gemaakt. We sloten de dag af met een kennisquiz.