Digitalisering in de JGZ ondersteunt zowel ouders als professionals om zorg op verschillende wijzen, plaatsen en momenten te kunnen aanbieden en ontvangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via digitale dossiers, ouderportalen, apps en online platforms. Zo biedt de JGZ ouders en hun kinderen ondersteuning op maat.

De professional vindt ondersteuning doordat data gekoppeld en geïntegreerd kunnen worden in digitale dossiers. Het is daarbij belangrijk dat zoveel mogelijk kennis over digitale innovaties wordt gedeeld en applicaties vrij beschikbaar zijn. Door gezamenlijk optrekken wordt er meer impact gegenereerd.

Resultaten uitgelicht

Hoe kan ik samen met collega’s e-learnings maken en deze samen delen?

JGZ-organisaties investeren veel in de (bij)scholing van professionals en willen graag in co-creatie met professionals op efficiënte wijze interne scholingen optimaliseren. De inzet van zelf ontwikkelde e-learnings en blended learnings maakt een maatgerichte scholingsaanpak mogelijk.

Zo ga jij aan de slag

Via de JGZ Academie van het NCJ kun je ook binnen jouw organisatie e-learnings opzetten. Er zijn concrete handreikingen en tools beschikbaar, zoals voorbeeldoefeningen en -vragen. E-learnings die volgens deze werkwijze zijn ontwikkeld, krijgen een plek in de JGZ Academie zodat anderen ze ook kunnen gebruiken. Er zijn inmiddels al meer dan 20 e-learnings beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld de e-learnings Angst, Depressie en Media opvoeding.

> Ga naar de JGZ Academie van het NCJ

Kan ik via een app ouders voorlichten over gezondheid?

Als JGZ-professional ben je dagelijks bezig met preventieve zorg en ondersteuning van ouders, kinderen en jeugdigen. Hoe zorg je ervoor dat ouders zelf ook op de hoogte blijven van de ontwikkeling die hun kind doormaakt?

Zo ga jij aan de slag

Attendeer ouders op de GroeiGids-app. Zo geef je ouders toegang tot betrouwbare informatie over gezondheid, ontwikkeling en ouderschap. Daarnaast ontvangen zij via de app automatisch berichten met preventieve gezondheidsvoorlichting die aansluit bij de leeftijd van hun kind. Via de app en het persoonlijke deel van de website kunnen (aanstaande) ouders bovendien alles van hun kind bijhouden in een ‘groeipad’: van ontwikkeling, groei, vaccinaties en kinderziekten tot verjaardagen en uitstapjes.

> Bekijk de interactieve pdf over de GroeiGids-app

Alle resultaten

E-health voor ondersteuning van ouders

Digitalisering om samenwerking te verbeteren

E-health voor ondersteuning van jongeren

Interviews

Hoe kan het gebruik van data en digitale middelen bijdragen aan een passende en laagdrempelige jeugdgezondheidszorg? Paula Zwijgers vertelt in dit interview over digitale mogelijkheden in de JGZ en wat nodig is om deze te benutten.

Lees het interview met de expert

Er zijn verschillende digitale innovaties beschikbaar die professionals en ouders ondersteunen in de zorg voor het kind. Dr. Olivier Blanson Henkemans, projectleider bij TNO vertelt over de ontwikkeling van I-JGZ: een landelijk ICT-platform voor de JGZ.

Lees het interview met de onderzoeker

Aan de slag met de waaier

Bij deze digitale publicatie hoort een fysieke waaier, bedoeld als praktisch hulpmiddel: je krijgt handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Om zo je vakmanschap te versterken. Wil je hem zelf doorbladeren?

Bestel de waaier!

Gerelateerde links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website