Een gezond schoolklimaat is cruciaal voor kinderen en jongeren om goed te kunnen functioneren op school. Scholen hebben daarin zelf een grote rol, en de JGZ kan hen ondersteunen. Een goede samenwerking tussen de JGZ en het onderwijs is dan ook belangrijk om elkaars expertise optimaal te benutten.

Scholen zijn voor de JGZ belangrijk als signaleerder van kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Ook kan de JGZ ondersteuning bieden bij ziekteverzuim of pestproblematiek of door te adviseren over een collectieve aanpak om gezond schoolbeleid en een prettig schoolklimaat te stimuleren. Zo krijgen kinderen de mogelijkheid om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Resultaten uitgelicht

Hoe kan ik basisschoolkinderen en ouders naast mijn reguliere contactmomenten bereiken met preventieve voorlichting?

Ouders hebben behoefte aan makkelijk vindbare en betrouwbare informatie over opvoeden en opgroeien van hun basisschoolkind. Hoe kan de JGZ naast de contactmomenten praktische en laagdrempelige voorlichting geven aan ouders?

Zo ga jij aan de slag

Maak gebruik van de e-zines geschikt voor ouders van kinderen in groep 1, groep 5 en groep 8. Met voorlichting via e-zines sluit je goed aan op de wensen van ouders en anticipeer je op wat ouders te wachten staat in de ontwikkeling van hun kind. De e-zines kun je verspreiden via jouw JGZ-organisatie, basisscholen en/of sociale media. Daarnaast zijn ze beschikbaar via de GroeiGids-app, waarvoor ouders een pushbericht kunnen instellen.

> Lees en verspreid de e-zines voor ouders

Hoe kan ik de gezondheid van jongeren vanaf 14 jaar beter bevorderen?

Sinds 2013 is er een extra contactmoment voor adolescenten om de gezondheid en het gezond gedrag van jeugdigen vanaf 14 jaar te bevorderen. Er is geen standaardaanpak voor dit contactmoment zodat de JGZ kan inspelen op specifieke situaties en behoeften.

Zo ga jij aan de slag

Bekijk de keuzekaart ‘In gesprek over gezondheid’ met drie varianten voor de invulling van dit contactmoment: M@ZL, Jij en je gezondheid, en Gezond leven, check het even. Je leest wat de werkwijzen inhouden, wanneer en hoe ze gebruikt kunnen worden en wat ze opleveren. Zo krijg je inzicht in de verschillen en kun je een goede keuze maken voor een aanpak die bij jouw organisatie past.

> Bekijk de keuzekaart ‘In gesprek over gezondheid’

Alle resultaten

Gezond op het PO

Gezond op het VO

Schoolverzuim

Interviews

Wat is de toegevoegde waarde van de samenwerking tussen scholen, de JGZ, ouders en jongeren? Welke maatschappelijke opdracht kunnen zij vervullen door deze samenwerking op te zoeken? En waarom werkt het M@ZL-project zo goed? Yvonne Vanneste vertelt.

Lees het interview met de expert

Het is lastig om op tijd gedrags- en ontwikkelproblemen te herkennen bij kinderen die geen contact hebben met de JGZ. GGD regio Utrecht ontwikkelde daarom een digitaal magazine om ouders positieve, preventieve voorlichting en tips te geven. Jeugdverpleeg-kundige Mareike Meijerhof vertelt erover.

Lees het interviews met de onderzoeker

Aan de slag met de waaier

Bij deze digitale publicatie hoort een fysieke waaier, bedoeld als praktisch hulpmiddel: je krijgt handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Om zo je vakmanschap te versterken. Wil je hem zelf doorbladeren?

Bestel de waaier!

Gerelateerde links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website