Voor een optimale ontwikkeling en hechting van het kind is de gezondheid en het welzijn van de ouders een cruciale factor. Aandacht voor opvoeden is er al volop, maar er is meer aandacht nodig voor ouderschap. Ouderschap maakt immers kwetsbaar: het is niet haalbaar en realistisch om altijd alles goed te doen. De JGZ draagt bij aan krachtig ouderschap.

Het perspectief van de ouder staat hierbij centraal. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe een vader of moeder zich als ouder voelt, hoe de interactie verloopt tussen ouders en kind, en tussen ouders onderling. Door ouders de ruimte te geven om in hun ouderschap te groeien en hen waar nodig te ondersteunen, bevorderen we een positieve opvoeding.

Resultaten uitgelicht

Hoe kom ik tot een goed gesprek met ouders en jeugdigen?

Een handreiking motiverende gespreksvoering, een bureaukaart en een kaartenset geven handvatten voor effectieve, oplossingsgerichte communicatie met ouders en jeugdigen. Om hen op die manier, in aanvulling op de adviezen in diverse richtlijnen, te helpen in de opvoedingsrelatie.

Zo ga jij aan de slag

Gebruik de handreiking motiverende gespreksvoering om je professioneel handelen en de relatie met de ouders (en jongeren) te versterken. Maar ook om in te zetten op hun eigen kracht en jouw coachende rol daarbij. De aanbevelingen kun je in de contactmomenten toepassen; de handreiking biedt kennis en inzichten die uitnodigen tot reflectie. De digitale bureaukaart geeft dit in één oogopslag weer.

> Download de handreiking en bureaukaart

Hoe maak ik, samen met mijn organisatie, de beste keuze voor de aanpak van het contactmoment?

Voor het vormgeven van contactmomenten met ouders en jeugdigen zijn verschillende gespreksmethodieken beschikbaar. De SPARK is een gestructureerd vraaggesprek om ontwikkelings- en ouderschapsproblemen vroeg te signaleren. SamenStarten helpt bij de ondersteuning bij moeilijke gezinsomstandigheden en psychosociale problemen. GIZ is een gespreksmethodiek om samen te bepalen hoe het gaat en of er speciale ondersteuningsbehoeften zijn. En 360°CHILDoc is een digitaal instrument dat gegevens over kind en omgeving in één beeld samenvat, waar je samen over kunt praten.

Zo ga jij aan de slag

Maak als organisatie een keuze voor de best passende methodiek. De keuzekaart ‘In gesprek met ouders en jeugdigen’ biedt daarvoor een praktisch overzicht van vier gespreksmethodieken: 360°CHILDoc, GIZ, SamenStarten en SPARK. Je krijgt antwoord op de vragen: Wanneer is de aanpak geschikt? Hoe gebruik je de methodiek? Wat levert dat op? Bovendien is er aandacht voor wetenschappelijke onderbouwing en digitale ondersteuning.

> Bekijk de keuzekaart

Alle resultaten

Ondersteuning in de wijk

JGZ voor aanstaande ouders

Opvoedingsondersteuning

Interviews

'Alle ouders willen een goede ouder zijn en hun kinderen de beste kansen bieden. Soms hebben ouders genoeg aan informatie over opvoeden en soms hebben ze daarbij echt hulp nodig.' Hein Raat is Hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit. Hij bespreekt het thema ouderschap en de rol van de JGZ daarin.

Lees het interview met de expert

Niet langer als ouder alleen een-op-een op gesprek bij het consultatiebureau, maar samen met andere ouders praten over ouderschap en het opvoeden van je kind. Dat is CenteringParenting. Marlies Rijnders onderzocht samen met Eline Vlasblom namens TNO de resultaten

Lees het interview met de onderzoeker

Aan de slag met de waaier

Bij deze digitale publicatie hoort een fysieke waaier, bedoeld als praktisch hulpmiddel: je krijgt handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Om zo je vakmanschap te versterken. Wil je hem zelf doorbladeren?

Bestel de waaier!

Gerelateerde links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website