Psychosociale gezondheid is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Gelukkig gaat het met een groot deel van de jeugd goed. Maar soms zijn er psychosociale problemen.

Vaak worden psychosociale problemen te laat onderkend. Dat kan voorkomen worden door het zo vroeg mogelijk herkennen van kinderen die risico lopen op het ontwikkelen van deze problemen. En door ouders en kinderen extra ondersteuning te bieden. De JGZ speelt bij deze vroegsignalering én preventie een belangrijke rol vanwege het hoge bereik van kinderen en ouders, juist in de eerste levensjaren.

Resultaten uitgelicht

Hoe kan ik samen met ouders en jeugdigen zoeken naar de juiste aanpak bij psychosociale problemen?

De JGZ-richtlijn Psychosociale problemen helpt JGZ-professionals bij het signaleren, bespreekbaar maken, registreren, handelen en samenwerken rond psychosociale problemen bij jeugdigen. Met de vernieuwde richtlijn staan de meest recente inzichten over risico- en beschermende factoren duidelijk op een rij. Ook geeft de richtlijn informatie over effectieve interventies en samenwerking met ouders.

Zo ga jij aan de slag

De richtlijn bevat een werkkaart met veelvoorkomende problemen per leeftijd met bijpassende interventies, een overzicht van instrumenten voor vroegsignalering, en  opvoedinformatie over lastig gedrag en psychische klachten bij kinderen en jongeren.

> Download de richtlijn en de bijbehorende producten

Hoe kan ik psychosociale problemen bij jeugdigen goed signaleren?

Bij de signalering van psychosociale problemen kan de JGZ een centrale rol spelen. Hierbij wordt veelal de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) ingezet, vanwege de goede psychometrische eigenschappen. Deze vragenlijst is nu in Nederland ook gevalideerd voor de leeftijdsgroep 12-17 jaar, en bovendien geschikt voor laagopgeleide jongeren.

Zo ga jij aan de slag

Met de nieuwe handleiding voor de SDQ voor adolescenten en een factsheet kun je de nieuwe afkapwaarden vinden, en instructies voor het afnemen van de SDQ, het berekenen van de score en de vervolgstappen die je kunt zetten. Ga hiervoor naar de website van het NCJ.

> Bekijk de handleiding en factsheet

Alle resultaten

Ondersteunen van aanstaande ouders

Samenwerken binnen het sociaal domein

Ondersteunen van jongeren

Richtlijnen Psychosociale gezondheid

Overige projecten

Interviews

'Vrij veel kinderen hebben in meer of mindere mate psychosociale problemen. Een preventieve én vroege aanpak voorkomt grote problemen op latere leeftijd.’ vertelt Menno Reijneveld, hoogleraar Sociale Geneeskunde aan het UMC Groningen. Hij vertelt over de stappen die de jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft gezet in het signaleren en helpen van kinderen met psychosociale problemen.

Lees het interview met de expert

Zijn ze eigenlijk wel allemaal echt nodig, de vragenlijsten die de jeugdgezondheidszorg gebruikt voor het signaleren van psychosociale problemen? Amy van Grieken van het Erasmus MC onderzocht met haar team binnen het project ‘Mag het ietsje minder zijn?’ of de JGZ toekan met minder vragenlijsten. Haar aanbeveling? Nee, houd het voorlopig bij dit aantal. In dit interview lees je waarom.

Lees het interview met de onderzoeker

Aan de slag met de waaier

Bij deze digitale publicatie hoort een fysieke waaier, bedoeld als praktisch hulpmiddel: je krijgt handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Om zo je vakmanschap te versterken. Wil je hem zelf doorbladeren?

Bestel de waaier!

Gerelateerde links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website