Op vrijdag 4 november organiseerde Leyden Academy on Vitality and Ageing en ZonMw een bijeenkomst voor alle eenzaamheidsinitiatieven binnen de subsidieronde subsidieronde 'Ondersteuning maatschappelijke beweging tegen eenzaamheid'. Projectleiders uit 61 initiatieven, ervaringsdeskundigen en onderzoekers kwamen bijeen om van elkaars kennis en ervaringen te leren.

Video slotbijeenkomst

Benieuwd wat de projectleiders hebben gedaan? Bekijk dan onderstaande video.

Over de subsidieronde

In 2021 kregen 61 initiatieven subsidie om hun lokale initiatief door te ontwikken en/of te verspreiden vanuit het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid. ZonMw verstrekt deze subsidie in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Deze initiatieven zijn gericht op het signaleren, voorkomen en/of verminderen van eenzaamheid onder ouderen boven de 75 jaar.

Zien welke initiatieven aan de slag gingen met deze subsidie? Bekijk dan het overzicht hier.

Kennissynthese en toekomstagenda Leyden Academy on Vitality and Ageing

Aandacht voor taalgebruik, (impliciete) kennis delen en een andere rol van fondsen; dat vinden projectleiders van projecten gericht op het verminderen van eenzaamheid belangrijk. Ze namen deel aan een dynamische kennissynthese van Leyden Academy on Vitality and Ageing en ZonMw. Hun bevindingen zijn te lezen in een kennissynthese toekomstagenda die ook werd gepresenteerd en behandeld tijdens de slotbijeenkomst door Leyden Academy. Je vindt de kennissynthese hier.

In het e-magazine Versterking aanpak eenzaamheid leidde Barbara de Groot en collega’s deze kennissynthese in namens Leyden Academy on Vitality and Ageing. Je leest deze inleiding hier.

Eén tegen eenzaamheid

Vanuit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ZonMw de opdracht gegeven om met subsidies startende en bestaande lokale initiatieven (extra) te ondersteunen bij het doorbreken, terugdringen en voorkomen van eenzaamheid. Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil het ministerie eenzaamheid in Nederland te verminderen. Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Maar steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen.

Meer weten?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website