Het programma Voor elkaar! financiert projecten voor én door patiënten. Hoe zorgen zij ervoor dat ze veel mensen bereiken en echt impact hebben op het leven van mensen? Dat vroegen wij aan een aantal projectleiders.

E-magazine #1

Over impact gesproken: hoe een diabetesproject uitgroeide tot een stichting die voor meer dan 20 aandoeningen actief is voor kinderen met een chronische ziekte.

Wie had dat gedacht?

Ervaringsdeskundigheid is niet meer gratis. In de geestelijke gezondheidszorg werken ervaringsdeskundigen als volwaardig begeleider. Nu ook bij vrijgevestigde psychologen en psychiaters.

Zij maken het verschil

Wie er met de scootmobiel op uit wil, moet heel goed zoeken om een geschikte route te vinden. Behalve in Doesburg. Daar hebben ze een oplossing bedacht. Welke stad volgt?

Zo kom je nog eens ergens!

De leden van Spierziekten Nederland bepalen de inhoud van de Spieracademie. Na een grondige revisie wordt de website van de Spieracademie weer drukbezocht.

Dat maakt het zo krachtig

Ouders organiseren trainingen voor andere ouders die kinderen hebben met een gedrags- of ontwikkelingsprobleem. En dat volgens het train-de-trainers-principe. Een verhaal over de oerkracht van ouders die knokken voor hun kind.

Ouders staan sterker in hun schoenen

Plannen maken voor een nieuwe ggz met meer aandacht voor de mens achter de cliënt. Dat was de inzet van de denksessies van Bijzondere Breinen. Een methodiek die de denkkwaliteiten van iedereen benut.

Sessies waren een succes

E-magazine #2

Het staat al heel lang op het verlanglijstje van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging: voorlichting over chronische hepatitis B en C voor migranten. Daar gaan ze nu mee aan de slag. Duidelijke taal speelt een belangrijke rol in dit project.

Het verschil maken met taal

Hoe zorg je ervoor dat patiënten enthousiast zijn over een nieuw product dat voor hen gemaakt wordt? Simpel: door patiënten van meet af aan te betrekken. Maar hoe doe je dat? Een digitale toolbox van Stichting IKONE biedt hulp.

Tools om patiëntenparticipatie te organiseren

Als je nieren niet meer goed werken zijn er negen verschillende behandelopties. Welke je kiest bepaal je in theorie samen met de arts. Maar in de praktijk gebeurt dat nog niet altijd. De Nierpatiënten Vereniging Nederland gaat ermee aan de slag.

Samen beslissen gaat niet vanzelf

Gespreksgroepen zijn een belangrijke steun voor mensen met bijvoorbeeld een ziekte of aandoening. Daarom organiseert, ondersteunt en stimuleert Burgerkracht Limburg gesprekgroepen over allerlei onderwerpen. Met succes!

De kracht van Burgerkracht Limburg

Moet iemand tijdens een sollicitatie vertellen dat hij of zij vroeger een eetstoornis heeft gehad? Of verslaafd is geweest? Het zijn vragen waar je even over na moet denken. Dat is precies wat het project StigmaTools probeert te bereiken.

Hoe je spelenderwijs vooroordelen bestrijdt

Wat kunnen we leren van de 60 Voor elkaar-projecten? Wat zijn succesfactoren? En hoe zorg je dat jouw project écht impact heeft? Een gesprek met Marie José van Rooy en Jolanda Huizer.

Impact bereiken doe je zo

E-magazine #3

Zo’n twintig jaar geleden startten de eerste ouderinitiatieven. Maar nu de ouders ouder worden, is het lastiger om deze initiatieven in de lucht te houden.

Opties ouderinitiatieven

Parkinson gooide het leven van Wim en zijn vrouw overhoop. Enthousiast geworden door een workshop voor mantelzorgers, gaat hij nu zelf ook dergelijke workshops begeleiden.

Workshops bieden hulp

Je hebt als ouder van een kind met een chronische ziekte, beperking of ontwikkelingsproblematiek vaak veel vragen. De kennisbank van Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders wijst je de weg.

(Sch)ouders helpt ouders

Hoe zorg je echt voor impact? In dit vervolggesprek kijken Jolanda Huizer en Marie-José van Rooij vooral naar welke kwaliteiten van projectteams en projectleiders daarbij belangrijk zijn.

Impact, het vervolg

Corona-reportage

Joke Veltman geeft muzikale trainingen aan mensen die vanwege een gehoorprobleem een cochleair implantaat hebben. Live contact is daarom ook heel belangrijk. "Wij willen mensen weer laten genieten van muziek".

Lees het verhaal van Joke

Ariënne Wunderink is participatieprojectleider van het project ‘Dit ben ik!’. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor haar en de mensen die ze wil bereiken? "Voor jongeren in de jeugdzorg is het best pittig."

Lees het verhaal van Ariënne

Menno Oosterhoff is (kinder en jeugd-) psychiater en heeft een dwangstoornis. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het project OCD-net van Voor elkaar! Hoe vergaat het hem en zijn project? "Ik ben patiënt én behandelaar."

Lees het verhaal van Menno

Silvia van Breukelen is betrokken bij 4 Voor elkaar!-projecten. Hoe houdt ze die projecten nog draaiende in tijden van corona? "We leggen de nadruk op activiteiten die nog wél kunnen."

Lees het verhaal van Silvia

Pepi Wadman is projectleider van het project ‘lk bin der klear foar'. Zij vertelt over waar het project nu staat en of ze nog verder kunnen in deze tijd. "Vooral nu zijn burgercompetenties meer dan ooit nodig."

Lees het verhaal van Pepi

Nynke Wilbrink is betrokken bij het project ‘Integrale belangenbehartiging op provinciaal niveau’. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor haar en haar project? "We hebben de startblokken wat verder op de route gezet."

Lees het verhaal van Nynke

Jeroen Veltheer is coördinator van het project 'De VN-ambassadeurs versterken elkaar'. Hoe verbind je een paar honderd ambassadeurs met elkaar als geplande bijeenkomsten niet door kunnen gaan?

Lees het verhaal van Jeroen

Vlogs

Tijdens de startbijeenkomst van het Patiëntennetwerk Zeeland maakten patiëntenorganisaties kennis met elkaar door middel van een netwerkspel. Onze razende reporter was erbij.

Wat is een netwerkspel?

De razende reporter bezocht een avond in Sittard van het project Van zelfhulp naar zelfregie. De avond was de start van een supportgroep over depressie.

Kijk mee bij de supportgroep

De razende reporter was op bezoek bij een trainingsdag van Zorgbelang Inclusief over stigmatools. In dit project gaan mensen met een verleden in de psychiatrie of verslavingszorg in gesprek met anderen om vooroordelen bespreekbaar te maken.

Wat zijn Stigmatools?

Meer weten?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website