Een interview met Bas van Nispen van Ksyos over hoe zij de overheidsroute hebben gevolgd.

Stel, je hebt een drukkend gevoel op je borst. Je maakt je zorgen en besluit de huisarts te raadplegen. Na een bezoek aan de huisarts blijkt een ECG nodig. De huisarts besluit een hartfilmpje te maken en heeft behoefte aan nadere uitleg van het resultaat van het filmpje. Hij besluit contact op te nemen met de lokale cardioloog van Ksyos.

Met een simpele knop op het ECG-apparaat worden de resultaten naar de Ksyos cardioloog in de regio verzonden. De cardioloog bekijkt de resultaten en koppelt de uitslag terug aan de huisarts. Dit kan leiden tot een geruststelling, doorverwijzing of nader onderzoek. Binnen no-time is de patiënt op de hoogte van de uitslag zonder fysiek de cardioloog gezien te hebben. Snel en effectief.

Hoe doen ze dat bij Ksyos?

Leonard Witkamp, voorheen dermatoloog in het AMC en oprichter van Ksyos, begon het bedrijf kleinschalig. Patiënten moeten zo dicht mogelijk bij de huisarts blijven en snel en efficiënt geholpen kunnen worden. Daarom startte hij met een kleine pilot in het AMC. De eerste jaren na de oprichting in 2000 werd het bedrijf hoofdzakelijk gefinancierd uit subsidies van de overheid, om teledermatologie te ontwikkelen. Een huisarts maakt dan digitale foto’s van de afwijkende huidaandoening en stuurt deze foto’s samen met een vragenlijst door naar een dermatoloog in het ziekenhuis. ‘Dat leidde er in 2005 toe dat Agis – tegenwoordig onderdeel van Zilveren Kruis – als eerste teledermatologie inkocht’. Al snel schaalde het bedrijf op. Vanaf 2006 wordt het bedrijf grotendeels gefinancierd door zorgverzekeraars. ‘Van elke euro die we nu verdienen, komt 95 cent per euro direct of indirect bij de zorgverzekeraar vandaan’, zo vertelt Bas van Nispen, adjunct-directeur bij Ksyos.

‘Waarom pas in de spreekkamer van de specialist horen dat je een goedaardig wratje hebt als dat ook met een digitaal consult kan?’ Vera Heydendael, dermatoloog

De overheidsroute

Om je innovatie succesvol in de markt te kunnen zetten, is het van belang dat je innovatie een plek heeft binnen de financiering en bekostiging van de gezondheidszorg. Een innovatie kan nog niet betaald worden totdat omschreven is wat er precies voor de patiënt gedaan wordt. Daarnaast zal er ook een prijskaartje aan gehangen moeten worden. Hiervoor kun je aankloppen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Pas als een innovatie voldoet aan de voorwaarden van een prestatie mag de betreffende zorg met een tarief worden aangeboden aan patiënten en in rekening worden gebracht bij de zorgverzekeraar.

‘Er zijn eigenlijk twee manieren van innoveren. Je kunt aanbodgestuurd innoveren, dan heb je zelf een fantastisch aanbod. Zoals teledermatologie. Dan heb je een product en volgen de onderhandelingen over het tarief’, zoals ze bij Ksyos begonnen zijn: met teledermatologie. ‘Of je kunt vraaggestuurd innoveren, dan bedenk je innovaties waar de behoefte ligt. Bijvoorbeeld de GGZ. Dan is er al een tarief, maar bedenk jij daar een product voor. Wij doen inmiddels allebei’.

Met vallen en opstaan

‘We hebben qua financiering heel veel te danken aan de overheid. Qua subsidies. Maar we hebben ook heel veel last gehad van de overheid’. En dan heeft Bas het niet zozeer over het krijgen van subsidies, maar over de complexe regelgeving op zorginhoudelijk en fiscaal gebied. Dat brengt risico’s met zich mee. Het is als ondernemer belangrijk dat je daarvan goed op de hoogte bent. Kennis over de regelgeving is noodzakelijk om je innovatie te kunnen laten overleven. Met het oog op de toekomst is Ksyos nog lang niet klaar met innoveren. Bij Ksyos geloven ze dat er in 2030 geen fysieke ziekenhuizen meer zijn. Ksyos doet dat nu hoofdzakelijk door diagnostiek en consultatie plaats en tijd onafhankelijk te leveren en patiënten thuis te monitoren. Op termijn gaat willen ze ook meer interventies plegen. Nieuwsgierig geworden naar Ksyos? Ga naar de website, of lees meer over overheidsroute op de website van Zorg voor Innoveren.

Bas van Nispen is adjunct-directeur bij Ksyos. Wil je meer weten over Ksyos? Bekijk de website of bel naar +31(0)20 600 00 60.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie

Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Voor meer informatie over het programma MKB in Europa kunt u contact opnemen met de programmasecretaris Simone de Graaf , voor vragen over Zorg voor innoveren kunt u contact opnemen met Inge Valstar.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website