Een interview met Leontine Schijf innovatieadviseur (IA) Life Sciences & Health bij de Nederlandse ambassade in Frankrijk, over hoe ondernemen in Frankrijk werkt en hoe een IA ondernemers hierbij kan ondersteunen.

‘Bonjour, c’est mon innovation.’ Als je jouw zorginnovatie wilt laten landen in de Franse zorgmarkt, moet je beheersing van de Franse taal iets verder gaan dan dit. Ook kennis van de Franse cultuur en een Frans netwerk zijn onontbeerlijk om je avontuur tot een succes te maken. Gelukkig sta je er niet alleen voor en kun je de hulp van de Nederlandse ambassade in Frankrijk inschakelen.

Kansen en uitdagingen

Leontine Schijf, innovatieadviseur Life Sciences & Health, vertelt: ‘Het belangrijkste is dat wij als ambassade in Parijs een netwerk hebben door heel Frankrijk. Wij kunnen Nederlandse ondernemers in contact brengen met allerlei verschillende partijen. Via de ambassade heb je dan ook een zogenaamde ‘warme ingang’, die maakt dat mensen je graag te woord willen staan.’

Over de kansen op Franse markt is Leontine enthousiast: ‘Het innovatie-ecosysteem is heel groot in Frankrijk. Er zijn veel grote bedrijven, maar ook veel succesvolle startups. Verder is innovatie echt een hot topic in Frankrijk. Wereldwijd staat Frankrijk bekend om zijn goede onderzoek en de vele mkb-bedrijven in health tech. De markt is dus groot, maar er is ook veel competitie.’

Verder vertelt Leontine dat specifiek in Frankrijk er veel aandacht is voor Artificial Intelligence in relatie tot zorg. Dus mocht je bezig zijn met innovaties op dit gebied, dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken wat de Franse zorgmarkt te bieden heeft. ‘Het is dus niet gemakkelijk en je zult vast en zeker aanlopen tegen de cultuurverschillen, taalbarrières, bureaucratie en nog allerlei andere zaken. Maar als het je lukt om je innovatie te landen in de Franse zorgmarkt, zal dit zich  terugbetalen in een grotere afzetmarkt en ruimte om verder te innoveren!’, aldus Leontine.

De 4 tips van Leontine

Deze tips van Leontine zijn nuttig wanneer je de Franse zorgmarkt wilt betreden met jouw innovatie. ‘Houd hierbij in je achterhoofd dat het de meeste ondernemers 3 tot 5 jaar kost tot hun innovatie voet aan de grond krijgt op de Franse markt’, benadrukt Leontine.

Tip 1 - Contacteer de ambassade of een NBSO
Deze instanties kunnen je in contact brengen met de juiste personen.
Tip 2 - Zorg voor Franstalige informatie
Franse site, Franse bronnen, Frans telefoonnummer, et cetera.
Tip 3 - Bezoek Frankrijk!
Neem deel aan Nederlandse missies en bezoek beurzen en expo’s.
Tip 4 - Vind een lokale partner
Iemand die de ins & outs en do’s & dont’s van het zakendoen in Frankrijk kent.

Wil je meer weten over de zorg in Frankrijk en erachter komen waar jouw kansen liggen op de Franse markt? Dan is deelname aan de Nederlandse missie naar de Paris Healthcare Week misschien wel wat voor jou. De Paris Healthcare Week vindt plaats van 21 tot 23 mei. Interesse? Maak die per mail kenbaar aan Leontine.

leontine Schijf IA Parijs

Leontine Schijf innovatieadviseur Life Sciences & Health bij de Nederlandse ambassade in Frankrijk - IA Parijs. Mail Leontine als je met haar in contact wil komen.

Wil je op de hoogte blijven van de Franse markt en het werk van de Nederlandse ambassade? Volg dan:

  • Blog Innovatie Attaché Parijs
  • Blog Economisch Netwerk Frankrijk
  • Twitter @NLeconFR

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie

Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Voor meer informatie over het programma MKB in Europa kunt u contact opnemen met de programmasecretaris Simone de Graaf.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website