Tijdens de landenworkshops zijn de volgende landen aan bod gekomen: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Duitsland.

Hieronder leest u de verslagen van elke landenworkshop en bijbehorende presentatie.

Agaath Hulzebos - NBSO Stuttgart
Er was veel belangstelling om meer over onze oosterburen te leren. Agaath Hulzebos van NBSO Stuttgart gaf uitgebreid toelichting op het Duitse zorglandschap. Zo kent Duitsland een groot aantal inkooporganisaties voor de verschillende ziekenhuizen. In de presentatie staat een lijst met links. Iedere organisatie richt zich op een bepaalde groep toepassingen. Zaken doen in Duitsland? Zorg voor een Duitse website zodat u beter vindbaar bent en serieuzer overkomt. Duitse ervaringen of pilots helpen om aan te tonen dat uw toepassing ook in Duitsland werkt. Kom met partijen in contact op beurzen zoals de MEDICA of DMEA. Tijdens de DMEA beurs wordt op 9 april 2019 de Dutch digital health night georganiseerd op de ambassade in Berlijn. E-health toepassingen kunnen hier gepitcht worden. Interesse? Aanmelden kan via Agaath Hulzebos.

Bekijk hier de presentatie

Leontine Schijf - IA Parijs
Leontine Schijf van de Innovatieraad in Parijs gaf een kijkje in de organisatie van de zorgsector in Frankrijk. Deze blijkt door een veelheid van partijen best complex te zijn. Er is een aantal nationale en regionale hoofdrolspelers die je moet kennen als je de Franse markt op wilt.
Ziekenhuizen en zorgverleners werken met verschillende inkooporganisaties, Leontine gaf hier een overzicht van. Ze vertelde ook dat je moet rekenen op 3 tot 5 jaar om de markt te veroveren en dat je meer dan in andere landen moet laten zien dat je ‘thuis bent’ in Frankrijk en moet communiceren in de Franse taal. Vertrouwen is erg belangrijk.
Alles bij elkaar is het advies: start met de NBSO’s of de ambassade (zij weten waar je moet beginnen), gebruik een lokale partner en bouw aan vertrouwensbanden met potentiële afnemers.

Bekijk hier de presentatie

Els SteigerNBSO Manchester
Welke mogelijkheden zijn er allemaal in het Verenigd Koninkrijk voor ondernemers om hun innovatie te laten landen? Els Steiger van het NBSO Manchester gaf tijdens deze sessie eerst een korte schets hoe de National Health Service (NHS) is ingericht in het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens behandelde ze kort een aantal programma’s voor innovaties binnen de NHS. Uit het verhaal van Els bleek eigenlijk dat er voor elke innovatie en onderneming wel een programma of mogelijkheid bestaat in het Verenigd Koninkrijk, maar dat je goed moet weten waar je moet zijn. Het NBSO kan hierbij ondersteunen. Ook stipte Els kort de Brexit aan. Volgens haar zijn de verwachtingen dat dit geen problemen op hoeft te leveren, het land blijft open for business. Ondernemers die een impactscan van de Brexit willen hebben, kunnen dit doen op www.brexitloket.nl. Els sloot haar sessie af met de boodschap dat zolang jouw innovatie een oplossing biedt die de patiëntenzorg beter maakt, de NHS geïnteresseerd is en het zeker de moeite waard is om te onderzoeken wat de mogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk zijn.

Bekijk hier de presentatie

 

Wilco Schuttelaar - IA Zweden
Wilco Schuttelaar werkt als innovatieadviseur voor de Nederlandse ambassade in Zweden. Zweden heeft 10 miljoen inwoners en kent een hoog niveau van zorgverlening. Het traject om jouw innovatie op de Zweedse markt te introduceren kost veel tijd en het advies is om samen te werken met een lokale partner. De ondernemers Fabio Bambang Oetomo van Bambi Medical (Bambibelt) en Sjoerd Wennekes van Active Cues (Tovertafel) vertelden beiden over hun eigen ervaringen in Zweden. Ze gaven aan dat de Zweden lastig te doorgronden zijn, neem de tijd om elkaar te leren kennen, zorg dat je goed zicht krijgt op de partijen die daar op de markt actief zijn, houdt er rekening mee dat het traject met kleine stappen gaat en zorg dat je goed voorbereid de lokale markt op gaat. Wilco organiseert in het voorjaar voor geïnteresseerde ondernemers een matchmaking bezoek aan Zweden.

Bekijk hier de presentatie

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie

Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Voor meer informatie over het programma MKB in Europa kunt u contact opnemen met de programmasecretaris Simone de Graaf.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website