Twee wijk-GGD'ers uit Vught wisselen op uitnodiging van de Australische politie kennis en ervaring uit in Melbourne. Daar kampen ze al langere tijd met een steeds groter wordende groep mensen met verward gedrag door onder meer alcoholproblemen. Het werkbezoek vindt plaats van 18 tot 30 november.
Esther Pullen en Sarah Voss zijn de eerste wijk-GGD’ers in Nederland die sinds 2016 werken op een nieuwe manier om mensen met verward gedrag in hun wijk te helpen. Dit doen ze op kleine schaal en met een persoonlijke aanpak, waarbij ze op het snijvlak van veiligheid en zorg werken en deze domeinen verbinden. De Australische politie is benieuwd of een dergelijke aanpak ook in hun situatie kan werken. Daarom nodigden ze Pullen en Voss in Melbourne uit om kennis te delen en ervaring uit te wisselen.
Op hun beurt zijn de Nederlandse wijk-GGD’ers ook zeer nieuwsgierig naar de huidige aanpak van de politie in Melbourne op het gebied van mensen met verward gedrag. “Het is natuurlijk niet alleen een veel groter werkgebied, maar ook een andere cultuursamenstelling in de bevolking. Blijkbaar is er een groot alcoholprobleem onder de Aboriginal-bevolking.”
Tijdens hun werkbezoek in Australië proberen ze ook met andere instanties en organisaties te spreken om een compleet beeld te krijgen van wat er speelt. Ze kijken dan ook erg uit naar de ontmoetingen die ze zullen hebben en de nieuwe kennis en inzichten die ze zullen opdoen.
Het werk van Pullen en Voss als wijk-GGD'er staat volop in de aandacht; niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo hebben inmiddels 18 Nederlandse gemeenten een wijk-GGD'er, waren ze te zien in RTL Nieuws en Hart van Nederland en zijn ze vorig jaar te gast geweest om over hun aanpak te vertellen op een congres in Toronto over wetshandhaving en volksgezondheid.
Tijdens hun werkbezoek zijn de twee wijk-GGD’ers te volgen via een Vlog dat ZonMw publiceert. Daarnaast delen ze tijdens hun reis foto’s via de reis-app Polarsteps.
Hun reis wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw in het kader van het actieprogramma Lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag, waaronder ook projecten die wijk-GGD’ers in verschillende gemeenten mogelijk maken. Implementatie en het delen van kennis is één van de speerpunten van het actieprogramma. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.
Wat is een wijk-GGD’er?
Een wijk-GGD’er – of wijkfunctionaris – werkt op het snijvlak van veiligheid en zorg en verbindt deze domeinen, zodat maatwerk mogelijk wordt. Hij of zij kent de huisarts, heeft contact met de supermarkteigenaar en legt lijntjes met politie en woningbouwcorporatie. In een vroeg stadium bepaalt de wijk-GGD’er samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg iemand nodig heeft.