Het is zomer, en dat betekent: lekker op vakantie, een dagje naar het strand of luieren in je hangmat in de tuin. Ook als je wat ouder bent of een chronisch ziekte of beperking hebt. Want dat hoeven geen belemmeringen te zijn voor een onbekommerde vakantie. In deze reeks zomercolumns laten we zien hoe mensen de vakantie doorbrengen en hoe je, ondanks allerlei obstakels, onbeperkt kunt genieten van de zomer.

Veel slechtziende Nederlanders stappen, ondanks hun visuele beperking, op de fiets en komen goed mee in het verkeer. Wat doen zij om te compenseren voor hun slechtziendheid? Daar doet Bart Jelijs onderzoek naar.

Lees het interview met Bart

Een technologisch ‘beschermengeltje’ dat senioren helpt om veilig te blijven autorijden. Daar werken Marije en Nora aan in het project CuARdian Angel. Zij vertellen waarom autorijden voor senioren zo belangrijk is en hoe technologie daar bij kan helpen.

Lees het interview met Marije en Nora

Met een autistisch kind op vakantie gaan kan een uitdaging zijn. Hoe bereid je de vakantie voor als jouw kind autisme heeft? En waar moet je op locatie rekening mee houden? We vroegen het aan Christy, moeder van de 15-jarige Timo.

Lees het verhaal van Christy

Ieder jaar wordt er in de tuin van Dagbesteding Bartiméus in Doorn een grote legertent opgezet. Daar kamperen mensen die doof én blind zijn samen met hun begeleiders. Christel is één van die begeleiders. Zij vertelt wat er allemaal komt kijken bij zo’n bijzonder kampeeruitje.

Lees het interview met Christel

Sinds Adriënne bij ZonMw werkt, houdt het thema toegankelijkheid haar bezig. Ook tijdens haar vakantie. Kunnen mensen met een beperking dezelfde dingen doen die zij in háár vakantie doet? Hoog tijd voor een veldonderzoek in Barcelona en omstreken.

Lees de blog van Adriënne

Nadat Bram (90) een beroerte kreeg, was zijn doel: alles weer kunnen doen zoals hij dat voorheen deed. Fietsen, zwemmen, en: weer kunnen zeilen. Dat ging met vallen en opstaan. Over dat vallen en opstaan schreef hij een brief aan zijn kleindochter, Nienke.

Lees de brief van Bram

De zomer is geen pretje voor wie zich alleen voelt. Familie is op vakantie, veel sporten hebben een zomerstop en zelfs de wekelijkse serie is er even niet. In dit artikel vertellen ZonMw-medewerkers over zomereenzaamheid en wat zij doen om die te lijf te gaan.

Lees de interviews
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: Onderkant website